Batinić nakon rješenja Ustavnog suda: "Ustavni sud djeluje kao produžena ruka vladajućih" Foto: VV arhiva

Batinić nakon rješenja Ustavnog suda: "Ustavni sud djeluje kao produžena ruka vladajućih"

Varaždinske vijesti | 14.1.2023. u 16:33h | Objavljeno u Aktualno

Ustavni sud RH na svojim je internetskim stranicama 13. siječnja objavio Rješenje kojim odbacuje prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama s Ustavom RH, koje su mu prošle godine uputili Grad Ivanec i još 20-ak gradova, općina, komunalnih poduzeća i udruga širom Hrvatske.

Podsjećamo, riječ je o problematici koja je u fokus javnosti došla početkom prošle godine, kada je Vlada RH – a na temelju Zakona o vodnim uslugama – donijela Uredbu o uslužnim područjima. Ta je Uredba izazvala eksploziju nezadovoljstva te pobunu i revolt diljem Hrvatske, a naročito u Ivancu.

- Naime, kad je o Ivancu riječ, tom Uredbom Vlada RH je Ivkom-vodama Ivanec ukinula njihovo uslužno područje na kome već više od pola stoljeća vrše distribuciju vode. Slijedom takve Uredbe, a temeljem odredbi Zakona o vodnim uslugama, Ivkom-vode trebaju se pripojiti varaždinskom Varkomu (čime se ivanečka tvrtka gasi), a Varkom postaje jedini distributer vode u cijeloj Varaždinskoj županiji - napominju iz Grada Ivanca.

- Također, temeljem istog Zakona, Ivkom-vode, tvrtka koja je u većinskom vlasništvu Grada Ivanca (58%), Varkomu mora prenijeti i svu svoju imovinu vrijednu više od 100 milijuna kuna i s osnivačkom kapitalom od 19,6 milijuna kuna. Ivanec time gubi svoje poduzeće s kompletnom imovinom: 450 km vodovoda, kaptaže na 6 izvorišta, 20 vodosprema, 24 prepumpne postaje, klorinatore, 27 km vodovoda, 435 revizionih okana, 418 slivnika, 4 preljevne komore itd. – sve to treba u Varkom - dodali su.

"Vlada potezom pera oduzima gradovima imovinu"

- Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić od samog početka ustao je u obranu ivanečkih interesa te tvrdio i upozoravao da je Zakon o vodnim uslugama (temeljem kojeg je Vlada donijela Uredbu) neustavan i diskriminirajući, jer omogućuje državi da JLS-ovima, pa tako i Gradu Ivancu, samovoljno oduzme njegovo vlasništvo. S obzirom na to da je vlasništvo nedodirljivo i da je Ustavom zajamčena kategorija, time se, isticao je Batinić, na najgrublji način zadire u samostalnost JLS-ova, koja im je zagarantirana i Ustavom i Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi - poručili su iz Grada.

Kako bi zaštitio svoju tvrtku i interese Grada i svih njegovih građana, Grad Ivanec je – jednako kao i ostalih navedenih 20-ak JLS-ova i udruga širom Hrvatske koje je zbog istih ili sličnih razloga na noge digla Vladina Uredba – putem odvjetničkog ureda podnio Ustavnom sudu dvije tužbe.

Prvom je zatražio pokretanje ocjene suglasnosti spornih članaka Zakona o vodnim uslugama, dok je drugom tražio ocjenu suglasnosti Vladine Uredbe s Ustavom i zakonom.

"Za zaštitu interesa Grada Ivanca"

Suočen s nezadovoljstvom JLS-ova diljem Hrvatske, Ustavni sud je u ožujku lani donio rješenje kojim je Uredbu uputio na ispitivanje ustavnosti i zakonitosti te je privremeno obustavio njenu primjenu.

- U međuvremenu, Grad Ivanec je, temeljem odluke i podrške svih vijećnika Gradskog vijeća Ivanec (a nakon što je Ministarstvo uprave i pravosuđa zabranilo referendum građana) pokrenuo potpisivanje peticije protiv pripajanja Ivkom-voda i ivanečkih vodovoda Varkomu, sve kako bi upoznao građane s onime što se sprema, a što ima pogubne posljedice na interese Grada i svih njegovih građana te senzibilizirao javnost na potrebu zaštite kolektivnog interesa - napominju iz Grada Ivanca, dodajući da je peticiju potpisalo gotovo 10.000 građana Ivanca i okolnih JLS-ova, od kojih i 2.500 građana Grada Lepoglave, čije su udruge izričito zahtijevale priključenje svojih lokalnih vodovoda na sustav Ivkom-voda.

"Politička odluka"

No, svojim rješenjem Ustavni sud sada je odbio tužbe svih gradova i općina, pa tako i tužbu Grada Ivanca, ocijenio ih kao neosnovane te riješio da je sporni Zakon o vodnim uslugama - u skladu s Ustavom!

- Iako još čekamo rješenje Ustavnog suda o Uredbi Vlade - a ako je suditi po ovom rješenju za Zakon o vodnim uslugama - onda očekujem da će povoljno presuditi i za Uredbu ili možda uputiti na donošenje nove Uredbe – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić.

- I više je nego očito da je riječ o političkoj odluci. Smatram da se Ustavni sud time stavio u službu politike te da djeluje kao produžena ruka vladajućih – ocjenjuje Batinić.

"Umjesto pravde, omogućio samovolju države"

- Oduvijek sam vjerovao u pravnu državu i u pravednost sustava. Smatrao sam da bi Ustavni sud trebao biti zadnja brana od autokracije i samovolje te neovisno tijelo koje štiti Ustav i ustavna prava, kako građana, tako i lokalne samouprave. Nisam vjerovao da ću ikad morati ovo izreći, ali nakon ovoga i više je nego očito da se Ustavni sud potvrdio kao "aparat" u rukama vladajućih. Ovo moje mišljenje potvrđuju i izdvojena mišljenja dvaju ustavnih sudaca – ističe ivanečki gradonačelnik.

Izdvojena mišljenja dvoje ustavnih sudaca

Naime, ustavni suci Andrej Abramović i Goran Selanec odbili su podržati mišljenje većine ostalih ustavnih sudaca te su u vezi ove tematike priložili svoja izdvojena mišljenja.

Iz njihovih izdvojenih mišljenja u ivanečkoj gradskoj upravi izdvojili su najvažnije naglaske:

-"čl. 4. Ustava izričito propisuje da je državna vlast ograničena Ustavom zajamčenim pravom na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu"

-"ovako određenim izvlašćivanjem grubo se zadire u ustavni položaj samostalnosti JLS-ova"

-"središnja vlast je posrednim putem oduzela uložena materijalna proračunska sredstva JLS-ova"

-"središnja vlast je ograničila njihovu sposobnost da provode svoje politike za koje su demokratski legitimirane putem slobodnih i tajnih izbora"

-"središnja država odlučila je oslabiti ustavni položaj JLS-ova"

-"zakonodavac je dopustio izvršnoj vlasti središnje države da gotovo samovoljno onemogućava predstavničkim tijelima JLS-ova da svojim građanima osigura uslugu vodoopskrbe po njima prihvatljivim kriterijima odnosa kvalitete i troškova"

-"u upravljanju novoosnovanim vodnim poduzećima manji JLS-ovi bit će u podređenom upravljačkom položaju na veće i imućnije JLS-ove"

-"lokalne vlasti velikih gradova diktirat će cijenu vode svim stanovnicima konkretnog vodnog područja"

-"država može putem podzakonskih akata krojiti i prekrajati granice vodnih područja na način da osigura povlašten upravljački položaj onih JLS-ova koji su pod političkom kontrolom pripadnika istih političkih opcija"

-"tijekom rasprave zauzeto je stajalište da će se o pitanju prekomjernosti zadiranja središnje države u ovlasti JLS-ova Ustavni sud detaljnije baviti u predmetima povodom ocjene ustavnosti specifičnih odredbi Zakona koje se odnose na pitanje izvlaštenja bez naknade i predmetima povodom ocjene ustavnosti podzakonskih akata kojima se uređuju granice vodnih područja"

Dvoje ustavnih sudaca na kraju zaključuju sljedeće:

"Većina je od tog stajališta, po našoj ocjeni, olako odustala. Stoga u ovom predmetu izražavamo naše neslaganje. Smatramo da je trebalo pokrenuti postupak ocjene ustavnosti i ukinuti odredbe Zakona koje dopuštaju izvlašćenje bez primjerene naknade, kojom bi se zaštitio položaj JLS-ova u okviru novoosnovanih vodnih poduzeća" - zaključuju suci Abramović i Selanec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci