Krunoslav Lukačić, direktor AZRA-e

AZRA: Istraživanje IJF-a nije u potpunosti prikazalo realno stanje

I.D./Varaždinske vijesti | 13.5.2016. u 16:32h | Objavljeno u Aktualno

Zbog različitih tumačenja rezultata istraživanja Instituta za javne financije o korištenju sredstava iz europskih fondova, prema kojem su i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave s područja Varaždinske županije u skromnoj mjeri koristile ova sredstva, priopćenjem su se oglasili i iz Agencije za razvoj Varaždinske županije (AZRA).

Iz AZRA-e su se osvrnuli na podatke kojima raspolažu, a odnose se na jedinice lokalne samouprave s područja Varaždinske županije za koje su pripremali i provodili projekte, i za koje su sredstva isplaćena u razdoblju 2011.-2014., a nisu prikazana u istraživanju Instituta.

- Prema izvještaju Instituta za javne financije treba uzeti u obzir kriterij na temelju kojega je istraživanje napravljeno, odnosno, ono ne daje prikaz stanja na područjima jedinica lokalne i regionalne samouprave, već isključivo u fokusu ima sredstva isplaćena isključivo županijama, gradovima i općinama kao javno-pravnim tijelima - upozorili su iz AZRA-e.

- Na području Varaždinske županije, svaka od 22 općine i šest gradova procjenjuje i odlučuje na koji od natječaja namijenjenih njima će aplicirati svoje projektne prijedloge, uzimajući u obzir i činjenicu da neki određeni natječaj ne traži od svih jedinica lokalne i regionalne samouprave na području Republike Hrvatske zadovoljavanje nužno istih uvjeta, što se najčešće očituje u postotku potrebnog sufinanciranja projekta, što pak ovisi o indeksu razvijenosti - napominju iz AZRA-e i dodaju kako sve jedinice lokalne i regionalne samouprave nemaju dostatne financijske kapacitete da mogu aplicirati za određene iznose EU sredstava, s obzirom da provedba EU projekata funkcionira po principu "plati pa traži povrat dijela sredstava".

- Dakle, situacija se ne može prikazati u crno-bijelom odnosu, već na činjenicu da li je netko koristio EU sredstva utječe mnogo faktora. Također, valja jasno razlikovati mogućnost prijave projekata od projekta u fazi evaluacije, od projekta odobrenog za provedbu, od projekta u provedbi i projekta za čiju je završenu provedbu podneseno završno izvješće i primljeno završno plaćanje - ističe se u priopćenju uz napomenu da je Institut za javne financije u svom istraživanju promatrao samo posljednju situaciju – isplaćena sredstva po izvještajima.

- Agencija za razvoj Varaždinske županije ima podatke isključivo o projektima jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije s kojima je imala prilike surađivati, dok uvid u projekte ostalih gradova i općina nema. Tako je u sklopu IPARD programa, mjere 301 i 302, za projekte općina s područja Varaždinske županije, a koje je provodila Agencija za razvoj Varaždinske županije, u razdoblju 2011.-2014. isplaćeno 1.853.000,00 kuna. Projekti iz IPARD programa, mjere 301, koje je provodila Agencija za razvoj Varaždinske županije na području Varaždinske županije, u spomenutom razdoblju ostvarili su završno plaćanje izvan perioda obuhvaćenog istraživanjem Instituta za javne financije ukupne vrijednosti 5,5 milijuna kuna. Također, neki od tih projekata još su uvijek u provedbi i tek će primiti završno plaćanje, najkasnije do kraja prosinca 2016. Agencija za razvoj Varaždinske županije u predmetnom je periodu izradila ukupno i 6 projekata, samo u okviru programa Europa za građane za općine i gradove s područja Varaždinske županije, ukupne vrijednosti 107.448,70 eura, a koji su provedeni i primili su završno plaćanje u spomenutom razdoblju. Također, u predmetnom je razdoblju za Varaždinsku županiju AZRA izradila i projekt "Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije" za koji je ista u prosincu 2014. primila avansnu uplatu od 913.000,00 kuna - navode iz AZRA-e.

Dodaju da su u razdoblju koje je obuhvaćeno istraživanjem isplaćena i sredstva za projekte na kojima su AZRA ili Varaždinska županija imale ulogu vodećeg partnera ili partnera, kao što su Programi prekogranične suradnje sa Slovenijom i Mađarskom, te Leonardo da Vinci, SEE te IPA - IV. komponenta u ukupnoj vrijednosti oko 731 tisuće kuna, dok se još očekuju preostale isplate po projektima završenim u tom periodu ili kasnije, u vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna.

- Isto tako, Varaždinska županija provodila je i projekte te imala ulogu partnera u projektima za ostala javnopravna tijela kojima je osnivač, kao što su obrazovne, zdravstvene institucije te organizacije civilnog društva, te bi se svi ovi navedeni elementi trebali uzeti u obzir kako bi se dobila cjelovita slika i realno stanje koje nije u potpunosti prikazano ovim istraživanjem - napomenuli su iz AZRA-e.