Ministarstvo financija RH daje projektu integralne nagodbe institucionalnu potporu?!

| 12.10.2020. u 18:15h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici Grada Varaždina, zajedno sa saborskim zastupnicima Anđelkom Stričakom i Damirom Habijanom, prošlog su četvrtka bili u Ministarstvu financija, čije je odobrenje nužno za emisije municipalnih obveznica u vrijednosti od 67 milijuna kuna te zalog gradskih dionica Termoplina, koje su predviđene kao jamstvo za obveze prema II. dodatku Ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada. Tu su, podsjetimo, prvi i temeljni koraci tzv. integralne nagodbe, koju je sredinom srpnja prihvatilo varaždinsko Gradsko vijeće, i to radi mirnog rješavanja sporova između Grada Varaždina, Varkoma i JUGS-a, s jedne strane, te T&H Investa, Prvog faktora u likvidaciji i Vadom ulaganja, s druge strane.

Tim sveobuhvatnim rješenjem trebali bi se, uz određenu naknadu iz gradskog proračuna, riješiti svi sporovi vezani uz kupoprodaju nekretnina na Banfici i Ul. V. Novaka, kupoprodaju i zamjenu nekretnina Brezje-Jalkovec te zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju, koje T&H Invest, sljednik T7 VIS-a, temeljem II. dodatka ugovora ustupa Podružnici CE-ZA-R MBO Varaždin zagrebačkog CE-ZA-R Centara za reciklažu.

- Ono što je bitno i dobra je vijest je to da u Ministarstvu financija ne vide ništa sporno u vezi našeg zahtjeva za izdavanje municipalnih obveznica, budući da su prihvatljivi naši kapitalni projekti koje mislimo tako financirati, a Grad Varaždin nije prezadužen, odnosno trenutne kreditne obveze u visini manjoj od 5% posto izvornog proračuna, a limit je 20 posto, veli nam Zlatan Avar, zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, govoreći o prvom ovakvom načinu zaduživanja Grada Varaždina radi postavljanja podzemnih kontejnera, opremanja gospodarske zone Brezje, revitalizaciju lokacije Beli kipi te otkup zemljišta od Ekos Holdinga i T&H Investa.

Međutim, kako dodaje, mnogo je jedinica lokalne samouprave zatražilo suglasnost od Vlade RH za financiranje kapitalnih projekata još početkom godine, kada nije bilo krize uslijed pandemije koronavirusa što im je i odobreno.

- Za jamstva Vlade RH prema jedinicama lokalne samouprave u državnom je proračunu predviđeno oko tri posto, a ta je kvota popunjena još sredinom godine. Međutim, kako nam je rečeno, uvijek je moguće pronaći rješenje, veli Avar.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci