Ministarstvo financija RH daje projektu integralne nagodbe institucionalnu potporu?!

| 12.10.2020. u 18:15h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici Grada Varaždina, zajedno sa saborskim zastupnicima Anđelkom Stričakom i Damirom Habijanom, prošlog su četvrtka bili u Ministarstvu financija, čije je odobrenje nužno za emisije municipalnih obveznica u vrijednosti od 67 milijuna kuna te zalog gradskih dionica Termoplina, koje su predviđene kao jamstvo za obveze prema II. dodatku Ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada. Tu su, podsjetimo, prvi i temeljni koraci tzv. integralne nagodbe, koju je sredinom srpnja prihvatilo varaždinsko Gradsko vijeće, i to radi mirnog rješavanja sporova između Grada Varaždina, Varkoma i JUGS-a, s jedne strane, te T&H Investa, Prvog faktora u likvidaciji i Vadom ulaganja, s druge strane.

Tim sveobuhvatnim rješenjem trebali bi se, uz određenu naknadu iz gradskog proračuna, riješiti svi sporovi vezani uz kupoprodaju nekretnina na Banfici i Ul. V. Novaka, kupoprodaju i zamjenu nekretnina Brezje-Jalkovec te zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju, koje T&H Invest, sljednik T7 VIS-a, temeljem II. dodatka ugovora ustupa Podružnici CE-ZA-R MBO Varaždin zagrebačkog CE-ZA-R Centara za reciklažu.

- Ono što je bitno i dobra je vijest je to da u Ministarstvu financija ne vide ništa sporno u vezi našeg zahtjeva za izdavanje municipalnih obveznica, budući da su prihvatljivi naši kapitalni projekti koje mislimo tako financirati, a Grad Varaždin nije prezadužen, odnosno trenutne kreditne obveze u visini manjoj od 5% posto izvornog proračuna, a limit je 20 posto, veli nam Zlatan Avar, zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, govoreći o prvom ovakvom načinu zaduživanja Grada Varaždina radi postavljanja podzemnih kontejnera, opremanja gospodarske zone Brezje, revitalizaciju lokacije Beli kipi te otkup zemljišta od Ekos Holdinga i T&H Investa.

Međutim, kako dodaje, mnogo je jedinica lokalne samouprave zatražilo suglasnost od Vlade RH za financiranje kapitalnih projekata još početkom godine, kada nije bilo krize uslijed pandemije koronavirusa što im je i odobreno.

- Za jamstva Vlade RH prema jedinicama lokalne samouprave u državnom je proračunu predviđeno oko tri posto, a ta je kvota popunjena još sredinom godine. Međutim, kako nam je rečeno, uvijek je moguće pronaći rješenje, veli Avar.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...