Avar: "Ako naprasno zatvoriš nekog, kompenziraj mu to!" Foto: Krešimir Đurić

Avar: "Ako naprasno zatvoriš nekog, kompenziraj mu to!"

Ivica Kruhoberec | 23.11.2020. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Situacija u Varaždinu je krajnje ozbiljna zbog čega često pozivamo građane da se ponašaju odgovorno: distanca, dezinfekcija, pravilno nošenje maske te obraćanje pažnje na najbanalnije simptome bitni su za obuzdavanje širenja zaraze, upozorava Zlatan Avar, zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, kojeg posebno brine broj hospitaliziranih osoba i to je za njega problem koji se mora riješiti jer je bolnički sustav na rubu opterećenja.

Zašto smo se našli ovdje? Zašto Varaždin i Varaždinska županija prednjače po broju novooboljelih već danima? Oboljelih je toliko da su bolnički kapaciteti skoro puni, a respiratora je malo, iako se najavljivao drugi val ujesen.

Vidi se da smo promijenili način ponašanja u odnosu na proljeće. Nismo više toliko oprezni i to moramo odmah promijeniti. Našli smo se u situaciji kad se svi više boje da će ostati bez prihoda nego da će se zaraziti korona virusom. S obzirom na ekonomski učinak zatvaranja u proljeće to je logično i u skladu s tom činjenicom treba pristupiti borbi s korona virusom. Upravo kod nas se na primjeru vidi da prijetnje policijskim satom i zaoštravanje mjera ne daju rezultat. Manji prihodi, strah za radno mjesto, ignoriranje simptoma, prešućivanje kontakata i pojedini neodgovorni poslodavci. Tu se kriju razlozi širenja korona virusa. Tako smo došli do velikog broja oboljelih u bolnici i onih najtežih slučajeva koji imaju potrebu za respiratorom.

Spomenuli ste pojedine neodgovorne poslodavce. Savjetuju li zaposlenicima da ne prijavljuju kontakte na poslu samo da se zadrži poslovanje?

Mi već duže vrijeme na mail adresu stožera CZ Grada Varaždina primamo razne prijave građana po kojima onda postupamo. Da, postoje prijave protiv poslodavaca koji direktno ili indirektno traže da se ne prijavljuju kontakti.

A poduzima li se išta s tim u vezi? Sada smo privremeno obustavili rad kafića, sportskih centara i kazališta. Jesu li te mjere primjerene ili treba nešto drugo?

Smatram da se pretjeralo i otišlo u krajnost koja nije potrebna. Upirati prstom u pojedine djelatnosti nije način borbe s pandemijom. Eliminacija žarišta je pravi i provjeren način borbe. Nitko ne može zabraniti ili kontrolirati privatna druženja, ne može se kontrolirati ponašanje u poslovnoj sredini, a za neodgovorne pojedince kazni nema. Upravo zbog toga smo krenuli u razgovore s velikim poslodavcima u Varaždinu da testiraju svoje radnike. Pozdravljamo aktivnost nacionalnog stožera da se uvedu brzi testovi jer smatramo da je to jedini način da u što kraćem vremenu obuzdamo širenje korona virusa. S obzirom da je zatvaranje djelatnosti napravljeno naprasno bez najave, smatramo da je Varaždinska županija dužna svima onima koje je svojom odlukom zatvorila kompenzirati gubitak prihoda i to minimalno u iznosu 75 % prošlogodišnjeg prihoda u istom periodu. Grad Varaždin je donio odluku kojom se upravo nakon prvog zatvaranja u proljeće izdvojilo 4,5 milijuna kuna direktne pomoći prvenstveno onim poduzetnicima i obrtnicima kojima je onemogućeno poslovanje odlukama nacionalnog odnosno lokalnog stožera. Znači, ako zatvaraš nekog preko noći, kompenziraj ga i ne skrivaj se iza države ili nacionalnog stožera.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskim vijestima...

Označeno u