Austrijski investitori zainteresirani za izgradnju nove javne podzemne garaže na Banus placu

| 10.1.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Austrijski investitor zainteresiran je za gradnju podzemne garaže na Trgu bana Josipa Jelačića, popularnom Banus placu. Kako doznajemo, riječ je o Johannu Breitenederu, predsjedniku uprave tvrtke Best in Parking AG, sa sjedištem u Beču, koja djeluje i u Hrvatskoj te su prošle godine preuzeli varaždinsku tvrtku Crtorad, a s njom i koncesiju za naplatu parkiranja na području Varaždina.

Tijekom mandata bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, varaždinski se SDP protivio proširenju zona i vremena naplate parkiranja na području grada, kao i pretvaranju zelenih površina u Trakošćanskoj ulici u nova parkirališna mjesta s naplatom. U sklopu svoje predizborne kampanje, tijekom prošlogodišnjih lokalnih izbora, SDP-ovci su najavljivali da će dolaskom na vlast “sjesti s pravnom službom Grada Varaždina” i donijeti odluku na koji način riješiti problem parkiranja, ali na način “da se ide u korist građana, a ne u korist koncesionara”. Dolaskom SDP-ova gradonačelnika na čelo Grada, koncesijski je ugovor pregledan, ali je revizija pokazala da su veće promjene neizvedive pa se s novim nositeljem koncesije krenulo u pregovore oko poboljšanja uvjeta parkiranja u gradu. Rezultat tih pregovora je upravo ideja o izgradnji još jedne podzemne garaže u središtu Varaždina.

- Tvrtka Best in Parking ima važeću koncesiju do 2037. godine za koju Gradu Varaždinu godišnje plaća 174.500 kuna. Revizijom koncesijskog ugovora procijenjen je preostali iznos vrijednosti koncesije koji iznosi gotovo 105,2 milijuna kuna. Stoga je otkup koncesije i vraćanje usluge naplate parkiranja pod okrilje gradske tvrtke financijski neizvedivo - kaže gradonačelnik Neven Bosilj pojašnjavajući da se stoga krenulo u pregovore s koncesionarom o podizanju kvalitete parkiranja u gradu, uvođenju novih usluga te izgradnji novih parkirališnih mjesta.

- Krajem prosinca, nakon nekoliko sastanaka na tu temu, primili smo pismo namjere predsjednika uprave Best in Parking Wien vezano uz izgradnju podzemne garaže na Trgu bana Jelačića - otkriva gradonačelnik.

Više o ovoj temi, te o novim mogućim zonama naplate parkiranja, čitajte u novom broju Varaždinca