Anđelko Stričak dogovorio odvoz otpada iz Poljane Biškupečke u Piškornicu

| 25.6.2021. u 11:04h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Pretovarna stanica komunalnog otpada u Poljani Biškupečkoj, koja služi za pretovar komunalnog otpada koji prikupi varaždinska Čistoća - možda ipak neće biti zatvorena od strane inspekcije, iako danas ističe sedmodnevni rok za uklanjanje više od 300 tona nepropisno odloženog otpada. Naime, Piškornica je jučer pristala primiti taj otpad, a zasluga za to ide varaždinskom županu Anđelku Stičaku, izvijestio je danas Mario Lešina, čelnik kluba vijećnika NL Ivana Čehoka.

- Tristotinjak tona komunalnog otpada, koji je odložen na području Pretovarne stanice ipak će se deponirati, ali to nije plod rada onih kojima je to posao, već varaždinskog župana - rekao je Lešina, naglašavajući da je dogovaranje kapaciteta za odlaganje otpada prije svega posao varaždinskoga gradonačelnika.

Ovo, interventno zbrinjavanje, kako je dodao, nije trajno rješenje jer Čistoća dnevno prikupi oko 50 tona otpada u  Varaždinu, Varaždinskim Toplicama i još 12 općina.

- Deponije u Hrvatskoj se zatvaraju i sve manje je kapaciteta za odlaganje jer općine i gradovi koji još imaju otvorena odlagališta kapacitete prije svega čuvaju za sebe - upozorio je Lešina.

Osvrnuo se i na to što će se događati idućih dana, odnosno kuda će se odvoziti otpad koji Čistoća prikupi u subotu, nedjelju itd.

- To treba pitati gradonačelnika, koji je promovirao neki novi tip komunikacije,  a ne konzultira se s vijećnicima, za razliku od župana Stričaka. No, teško da će se u Piškornici dobiti i kilogram više kapaciteta od ovih 300 tona, koje su se počele odvoziti - rekao je Lešina.

Kako je napomenuo, svi gradski vijećnici su znali da nakon 20. lipnja Varaždin nema više gdje s otpadom.

- Ugovaranje kvota za odlaganje posao je prije svega gradonačelnika. Bosilj je preuzeo vlast, ali rješenja nema ni na pomolu. Ovo sada je napravio župan, a trebao je gradonačelnik, koji se nije udostojimo ni doći u Poljanu i objasniti da se traži rješenje, kojeg nema.  Mi u ovom trenutku, dakle, nemamo rješenje ni za svježi otpad, a kamoli za bale - ustvrdio je Lešina,

Odbacio je tvrdnje da je zapravo bivša gradska vlast odgovorna jer nije pravodobno dogovorila kvote.

- Za to se treba poštivati procedura koja traje. Čistoća mora raspisati javni natječaj ne može ući u izravnu pogodbu jer radi prekršaj, odnosno kazneno djelo. Kad je natječaj raspisan, Piškornica se nije javila. Sad se maše s dokumentom u kojem Piškornica poziva Čistoću želi li odlagati. Direktor Čistoće može pokrenuti postupak pregovaranja, a pregovaraju čelnici jedinica lokalne samouprave,  ustvrdio je Lešina, napominjući da dobar dio Varaždinske županije nema vlastitu deponiju pa je jedino trajno rješenje obrada, koje je bila u integralnoj nagodbi, ali ona je proglašena lopovskom pa nije došlo do potpisivanja, a sada se sa stranama koje su trebale potpisati ipak pregovara - zaključio je Lešina.