Alarmantno: Tek kada dolazi do fizičkog nasilja, žene se odlučuju na prijavu Foto: Krešimir Đurić

Alarmantno: Tek kada dolazi do fizičkog nasilja, žene se odlučuju na prijavu

M.P./Varaždinske vijesti | 22.9.2016. u 12:11h | Objavljeno u Aktualno

U spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 1999. godine, na današnji se dan obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tim su povodom djelatnici PU varaždinske u suradnji s centrima za socijalnu skrb Varaždin, Ivanec, Novi Marof i Ludbreg, Obiteljskim centrom Varaždin, Probacijskim uredom Varaždin, volonterima Tima za krizna stanja Društva Crvenoga križa Varaždinske županije, članicama Kluba žena Varaždin i ostalim članovima Županijskog tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji organizirali info-pultove kako bi građane senzibilizirali za taj problem.

- U prvih osam mjeseci ove godine na području Policijske uprave varaždinske imali smo 398 slučajeva žena žrtava nasilja u obitelji. Što se tiče kaznenih djela nasilja u obitelji prema bliskim osobama, tijekom ovih osam mjeseci u Hrvatskoj su 11 osoba ubili bračni supružnici i izvanbračni partneri, dok na području Varaždinske županije srećom nismo zabilježili nijedan slučaj. No, u prvih je osam mjeseci zabilježen jedan slučaj teškog ubojstva u pokušaju gdje je izvanbračni partner pokušao ubiti svoju partnericu - kazala je Suzana Vugrinec iz PU varaždinske koja je inače voditeljica županijskog Tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji, nasilja nad ženama i kazneno-pravnu zaštitu djece.

Osim u Varaždinu, info-pultovi su postavljeni i u Ivancu, Ludbregu i Novom Marofu gdje su volonteri građanima pokušali približiti problem nasilja nad ženama.

- Važno je da građani, susjedi, obitelji i prijatelji ne okreću glavu od tog problema već da ga prijavljuju te da pomognu i pruže podršku žrtvama da se odluče prijaviti svaki oblik nasilja - navela je Vugrinec.

Naime, žene se na prijavu jako teško odlučuju.

- Statistika pokazuje da na području Policijske uprave varaždinske najviše imamo prijava koje se odnose na fizičko nasilje, a potom i psihičko nasilje. To nam govori da se žene teško odlučuju prijavljivati nasilje i da prijavljuju tek kada dođe do fizičkog zlostavljanja, a najčešće je slučaj da je dugi niz godina već bilo prisutno psihičko nasilje i neki drugi oblici nasilja poput ekonomskog ili spolnog. Tek kada dolazi do fizičkog nasilja, odlučuju se na prijavu - poručila je.

nasilje 1

 

nasilje 9

 

nasilje 7

 

nasilje 4