Alarmantno: Tek kada dolazi do fizičkog nasilja, žene se odlučuju na prijavu Foto: Krešimir Đurić

Alarmantno: Tek kada dolazi do fizičkog nasilja, žene se odlučuju na prijavu

M.P./Varaždinske vijesti | 22.9.2016. u 12:11h | Objavljeno u Aktualno

U spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 1999. godine, na današnji se dan obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tim su povodom djelatnici PU varaždinske u suradnji s centrima za socijalnu skrb Varaždin, Ivanec, Novi Marof i Ludbreg, Obiteljskim centrom Varaždin, Probacijskim uredom Varaždin, volonterima Tima za krizna stanja Društva Crvenoga križa Varaždinske županije, članicama Kluba žena Varaždin i ostalim članovima Županijskog tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji organizirali info-pultove kako bi građane senzibilizirali za taj problem.

- U prvih osam mjeseci ove godine na području Policijske uprave varaždinske imali smo 398 slučajeva žena žrtava nasilja u obitelji. Što se tiče kaznenih djela nasilja u obitelji prema bliskim osobama, tijekom ovih osam mjeseci u Hrvatskoj su 11 osoba ubili bračni supružnici i izvanbračni partneri, dok na području Varaždinske županije srećom nismo zabilježili nijedan slučaj. No, u prvih je osam mjeseci zabilježen jedan slučaj teškog ubojstva u pokušaju gdje je izvanbračni partner pokušao ubiti svoju partnericu - kazala je Suzana Vugrinec iz PU varaždinske koja je inače voditeljica županijskog Tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji, nasilja nad ženama i kazneno-pravnu zaštitu djece.

Osim u Varaždinu, info-pultovi su postavljeni i u Ivancu, Ludbregu i Novom Marofu gdje su volonteri građanima pokušali približiti problem nasilja nad ženama.

- Važno je da građani, susjedi, obitelji i prijatelji ne okreću glavu od tog problema već da ga prijavljuju te da pomognu i pruže podršku žrtvama da se odluče prijaviti svaki oblik nasilja - navela je Vugrinec.

Naime, žene se na prijavu jako teško odlučuju.

- Statistika pokazuje da na području Policijske uprave varaždinske najviše imamo prijava koje se odnose na fizičko nasilje, a potom i psihičko nasilje. To nam govori da se žene teško odlučuju prijavljivati nasilje i da prijavljuju tek kada dođe do fizičkog zlostavljanja, a najčešće je slučaj da je dugi niz godina već bilo prisutno psihičko nasilje i neki drugi oblici nasilja poput ekonomskog ili spolnog. Tek kada dolazi do fizičkog nasilja, odlučuju se na prijavu - poručila je.

nasilje 1

 

nasilje 9

 

nasilje 7

 

nasilje 4

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci