AFERA PROČISTAČ Tijekom postupka Varkom mijenjao dokumentaciju na zahtjev GK Grupe? Foto: Krešimir Đurić

AFERA PROČISTAČ Tijekom postupka Varkom mijenjao dokumentaciju na zahtjev GK Grupe?

VV | 14.7.2022. u 16:44h | Objavljeno u Aktualno

U sjedištu zagrebačkog ureda Europskog javnog tužitelja počelo je ispitivanje osumnjičenih nakon što su jutros u Varaždinu privedeni predsjednik Upave GK Grupe Robert Gotić, bivši direktor Varkoma Željko Bunić i Sjepan Ptiček, zbog sumnje u korupciju tijekom dogradnje pročistača otpadnih voda, stižu novi detalji vezani uz uhićenja.

- FOTO Privedeni Robert Gotić i Željko Bunić

- AFERA PROČISTAČ Privedeni Bunić, Gotić i Ptiček, ali evo što bi točno moglo biti sporno

Telegram je objavio kako je Iz podataka u javnom nadmetanju, koje je otvoreno u prosincu prošle godine, vidljivo da je Varkom tijekom postupka mijenjao dokumentaciju i to na zahtjev ponuditelja, tvrtke GK Grupa, koja je jedina konkurirala za projekt "Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu". Među uvjetima koji su mijenjani bio je i rok za prijavu, a zatim je GK Grupa mijenjala podizvođače.

Ugovor je na kraju potpisan 14. travnja ove godine.

Telegram navodi kako i to kako su istražitelji ovu operaciju započeli još u studenome prošle godine, kada je krenulo tajno nadziranje osumnjičenika. Sumnja se da je Gotićevoj tvrtki namješten natječaj, čija je početna vrijednost bila 178 milijuna kuna, no na kraju je sve naraslo na nešto više od 260 milijuna kuna, a navodno je Ptiček osmislio kako da se iz natječaja istisnu ostale tvrtke. Naime, kao jedan od uvjeta u natječaju, bila je posebna metoda injektiranja betona za što je Gotićeva tvrtka bila specijalizirana dok ostale koje su imale namjeru javiti se na ovaj natječaj – nisu. U zamjenu za pogodovanje na natječaju, Ptiček i Gotić navodno su Buniću obećali mito no do sada ono nije isplaćeno, odnosno, barem istražitelji nemaju podatke o kakvom se mitu moglo raditi.

Označeno u