Dogovoreno 674 milijuna kuna za 12 dnevnih bolnica, no OB Varaždin nije na popisu Foto: VV arhiva

Dogovoreno 674 milijuna kuna za 12 dnevnih bolnica, no OB Varaždin nije na popisu

V.M./Varaždinske vijesti | 13.2.2017. u 10:10h | Objavljeno u Aktualno

U Banskim dvorima potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Poziv za dostavu projektnih prijedloga za poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama otvoren je od 18.7.2016. do 31.12.2020. Ukupna raspoloživa bespovratna sredstva za ovaj Poziv iznose 725.480.000,00 kuna.

Odluka o financiranju trenutno je donesena za 12 prijava, čime se ukupno dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 574.898.608,13 kuna. Troškovi se odnose na infrastrukturne radove, nabavu medicinske opreme i nadoknadu administrativnog provođenja projekta. Ministarstvo zdravstva će iz svoga proračuna dodati još sto milijuna kuna, što znači da će se ukupno dodijeliti 674 milijuna kuna sredstava.

Ugovore su s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislavom Petricem potpisali ravnatelji 12 bolnica, Opće bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Opće bolnice Virovitica, Kliničke bolnice "Sveti Duh", Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod, Opće bolnice Karlovac, Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Opće bolnice Pula i Opće bolnice Zadar.

Na trenutnom popisu nema Opće bolnice Varaždin.

- Ono što je posebno ohrabrujuće je da je ukupan iznos sredstava koje imamo u ovoj omotnici, 725 milijuna kuna, da je trenutno, praktički s ovim projektima, riječ o dodjeli 574 milijuna kuna. Na ova sredstva, Ministarstvo zdravstva će iz svoga proračuna dodati još sto milijuna kuna, prema tome, riječ je o značajnim sredstvima koje će brojnim našim ustanovama biti od izrazite koristi - istaknuo je premijer Andrej Plenković na potpisivanju ugovora.

Dodao je kako su ovi projekti dobri u kontekstu Vladine šire politike za unapređenjem hrvatskoga zdravstvenoga sustava, za ostvarivanjem prioritetnih ciljeva Vlade.

- Prema kojima će svi hrvatski ljudi imati odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i to u onim uvjetima, naravno, prije svega kad je riječ o bolnicama, koji i priliče članici Europske unije. Stoga su upravo i ovakvi projekti potvrda da nam je to članstvo izuzetno korisno i dobro za realizaciju naših ključnih projekata. Drago mi je da su naši župani ovdje, kao osnivači većine bolnica o kojima ovdje govorimo i mislim da je to još jedan primjer dobre suradnje središnje razine vlasti s hrvatskim županijama - rekao je predsjednik Vlade.

Ministrica Gabrijela Žalac navela je da su 28 bolnica prihvatljivi prijavitelj u okviru ovog Poziva, a natječaj je otvoren do 2020.

- Kako Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije bude zaprimala pozive, tako ćemo u roku od 90 dana evaluirati projekte koji su nam na raspolaganju. To je cilj koji smo si zajednički postavili - rekla je.

Najavila je da će u sljedeća dva do tri mjeseca biti potpisano 500 milijuna kuna za projekte koji su zaprimljeni, a u planu je i objava još dvaju dodatnih natječaja u iznosu od 350 milijuna kuna.

- Radi se o poboljšanju pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, s naglaskom na udaljena i deprivirana područja - pojasnila je.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je da je ovo početak te da će se ulagati i u druge bolnice.

- S ovim smo pokazali i da sustav hrvatskog zdravstva odgovara izazovima vremena, a izazov vremena svjetske medicine je biti učinkovit u jednodnevnoj kirurgiji, dnevnoj bolnici, hitnim prijamima, na čemu ćemo ustrajati, uz podržavanje svih drugih oblika neophodnih da bi bolnice pružale usluge na visokoj razini - istaknuo je Kujundžić.