40 godina Saveza Alpe-Jadran: Čelnici deset regija iz Austrije, Mađarske i Hrvatske u Varaždinu Foto: Varaždinska županija

40 godina Saveza Alpe-Jadran: Čelnici deset regija iz Austrije, Mađarske i Hrvatske u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 20.11.2018. u 18:52h | Objavljeno u Aktualno

Veliki jubilej - 40 godina Saveza Alpe–Jadran te suradnje država i regija na prostoru Središnje Europe – obilježen je u utorak, 20. prosinca, međunarodnom konferencijom u Županijskoj palači na kojoj su bili čelni ljudi deset regija iz Austrije, Mađarske i Hrvatske.

Varaždinska županija, koja je predsjedavateljica Saveza Alpe–Jadran, bila je domaćin konferencije na kojoj je iznesen pregled dosadašnjih postignuća, a čelnici regija su ujedno raspravljali o daljnjem smjeru razvoja Saveza. Bio je to lokalni događaj u sklopu Europskog tjedna regija i gradova, ključnog događaja o regionalnoj politici Europske unije.

Uz domaćina, predsjednika Vijeća Saveza i župana Varaždinske županije Radimira Čačića, na konferenciji su sudjelovali Christian Illedits, predsjednik parlamenta Savezne pokrajine Gradišće, László Majthényi, predsjednik Vijeća županije Vas, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Valter Flego, župan Istarske županije, Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Herwig Seiser, član parlamenta Savezne pokrajine Koruške i Stefan Börger, pročelnik Odjela za europska pitanja i međunarodnu suradnju austrijske pokrajine Štajerske.

Savez_Alpe_Jadran_konferencija_1.JPG

Savez je pod imenom Radna zajednica Alpe–Jadran osnovan 1978. godine, čime su predsjednici regionalnih vlada tada neformalne povijesne i prijateljske veze pretvorili u posebnu organizaciju.

- Na današnji dan prije 40 godina potpisan je sporazum o suradnji regija i država koje obuhvaćaju područje Alpa i Jadrana. Nakon što su sve države postale članice Europske unije, zajednica je 2013. godine pretvorena u Savez, čije su članice danas regije iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske u kojima živi pet milijuna ljudi. Sve nas povezuju povijest i mentalitet, obrazovni i gospodarski sustav, kao i stoljeća zajedničkog života i rada. Ovaj Savez je odličan temelj za sutra, pri čemu moramo mijenjati formu te omogućiti da na brži i snažniji način sudjelujemo u EU projektima. To je naš cilj i zadatak - rekao je predsjednik Vijeća Saveza i župan Čačić.

Savez_Alpe_Jadran_konferencija_3.JPG

Državna tajnica za europske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH Andreja Metelko-Zgombić je istaknula iznimno zadovoljstvo što prisustvuje konferenciji.

- Drago mi je što sam osobno mogla uveličati ovo veliko događanje, 40. godišnjicu nekadašnje Radne zajednice Alpe–Jadran, a danas Saveza. Za Hrvatsku je Radna zajednica bila od izuzetnog značaja, jer smo u doba bivše države imali mogućnost surađivati s prijateljskim, zapadnoeuropskim regijama. Čak i u doba podjela, kad je postojao Berlinski zid, Radna zajednica je bila mjesto susreta, prijateljstva i suradnje. Nakon našeg ulaska u EU, bilo je vrijeme da članice postanu naše županije. Posebno nam je drago da naše županije razvijaju plodonosnu suradnju na nizu područja i čine finu vezu sa susjednim regijama, što je dobar temelj za razvitak gospodarstva, kao i kulture – rekla je Andreja Metelko-Zgombić.

Glavni tajnik Saveza Thomas Pseiner iznio je presjek rada Saveza Alpe–Jadran u posljednja četiri desetljeća i istaknuo da je ova međuregionalna organizacija preskočila granice različitih podjela u vrijeme prije nego što smo imali europske kohezijske instrumente.

– U 40 godina krug članica se promijenio, ali mijenjaju se i zadaće te težište rada u organizaciji trebamo prilagoditi događajima u Europi – istaknuo je Thomas Pseiner.

Članice Saveza Alpe–Jadran su: pokrajine Koruška, Štajerska i Gradišće iz Austrije, Skupnost občin Slovenije u koju su okupljene sve slovenske općine i gradovi, županija Vas iz Mađarske, te hrvatske županije: Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Primorsko-goranska, Istarska i Varaždinska županija.

Savez_Alpe_Jadran_konferencija_4.JPG

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić je na konferenciji govorila o nacionalnim državama i međuregionalnim organizacijama, a izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu održao je predavanje o pravnom aspektu međuregionalnih organizacija u Europi. Prezentirani su i primjeri dobre prakse, projekti koje provode članice Saveza.

Na konferenciji je predstavljena „Strategija alpsko-jadranskog zemljopisnog područja“, a predstavnici članica Saveza Alpe–Jadran su raspravljali o smjernicama budućeg razvoja Saveza.

Savez_Alpe_Jadran_konferencija_6.JPG

Savez_Alpe_Jadran_konferencija_5.JPG

Savez_Alpe_Jadran_konferencija_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci