Damir Katalenić (33) iz V. Toplica krenuo u poljoprivredu: "Koronakriza proizvodnju usporila i promijenila"

| 17.5.2021. u 18:01h | Objavljeno u Aktualno

Hidroponskim uzgojem mladog luka u plasteniku, od 2018. godine, bavi se Damir Katalenić (33) iz Donje Poljane naselja nedaleko od Varaždinskih Toplica. Bio je to tada jedini takav plastenik u Hrvatskoj, a za projekt su ovom mladom poljoprivredniku dodijeljena sredstva Europske unije od 15.000 eura. Podignut je plastenik s opremom koja podrazumijeva stolove za navodnjavanje i pumpu za navodnjavanje, a nedavno je i Grad Varaždinske Toplice pomogao potporom u iznosu od 20.000 kuna.

- Iako je na prvu izgledalo jednostavno, ali dok smo krenuli s gradnjom, troškova je bilo i više od planiranih – kaže sugovornik Damir kojem uža obitelj pomaže u poslu. Od jeseni je uzgoj mladog luka u plasteniku Damiru primarni posao i kaže da bi se moglo zaraditi da rade punim kapacitetom.

- Situacija sa koronakrizom moju je proizvodnju dosta usporila i promijenila, a tek sam krenuo u taj posao – kaže Damir. Inače, na ideju ovakvog načina proizvodnje došao je gledajući reportažu o hidroponskom uzgoju salate, a kako su se njegovi doma oduvijek bavili poljoprivredom želio im je pomoći i unaprijediti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

- Odlučio sam se za mladi luk jer je zahvalna biljka kojoj ne smeta zima pa se može uzgajati tijekom cijele godine – objašnjava, dodajući da je razlika u odnosu na druge vrste uzgoja ta što biljka raste na tzv. stolu, a ne na zemlji. Ispod sadnica cirkulira tekućina i biljka raste čista, a korijenom sama uzima pripremljenu otopinu koliko joj je potrebno. U zimi ne griju plastenik, a mladog luka imaju kroz cijelu godinu.

- Luk sadimo i beremo po fazama kako bismo izbjegli prazni hod dok nam mladi luk raste – objašnjava Damir. Posao je organiziran tako da imaju svaki tjedan berbu mladog luka pa tako jedan stol u punom kapacitetu može dati 100 kilograma mladog luka tjedno. Obitelj uzgaja i šampinjone, a mogući kapaciteti su im 800 kilograma šampinjona mjesečno.

Što mu zadaje muke i s kakvim se sve nelogičnostima već susreo čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u