VRTNI CENTAR IVA Biljke sa zovom daljine!

VVM | 27.4.2024. u 13:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Iako su specifične za južne, toplije krajeve, palme vole i ljudi na kontinentu, gdje ih sadimo u tegle i zimi sklanjamo na zaštićeno mjesto.

Palme pripadaju porodici drvenastih jednosupnica. To nam govori da su botanički sličnije travama nego bukvi, oleandru ili cikasu. U palme spada oko 220 rodova s više od 3000 vrsta. Za lakša snalaženje u toj šumi možemo ih podijeliti na palme s perastim listovima i palme s lepezastim listovima. To su biljke uglavnom uspravnog stabla koje na vrhu nose skupinu velikih razdijeljenih listova. Cvjetovi su im obično neugledni, sitni, češće jednospolni, skupljeni u racemozne cvatove. Razmnožavaju se uglavnom sjemenom. Ponik od svježeg sjemena pojavljuje se obično nakon tri do četiri mjeseca. Mlada biljka u prve dvije godine života ima lišće naborane, ali cjelovite plojke. Pravo lišće razvija se tek u trećoj godini života.

palme2.jpg

Palme su prirodno rasprostranjene u tropskim i suptropskim krajevima. Osobito su bogato zastupljene u flori jugoistočne Azije, Južne Amerike i pacifičkih otoka. U Europi je samonikla, i to u mediteranskom području, samo mala žumara (Chamaerops humilis). To je palma lepezastog lišća na dugim, oštro bodljikavim peteljkama. Tamnosmeđi plodovi sabrani su u grozdove koji vise. Visina stabla, veličina ploda, boja listova i bodljikavost često znatno variraju pa je poznat niz varijeteta ove vrste. Kod nas je proširena po cijelom primorju i tu dobro podnosi zimske temperature.

palme3.jpg

U svom zavičaju većina palmi ima veliku gospodarsku važnost (kokos, datulja, rafija, ratan). Kod nas se uzgajaju isključivo za ukras. Vrlo su česte Phoenix, Cocos i Chamaerops palme. Ni jedna ne podnosi zimu pa ih sadimo u posude i zimi sklanjamo na zaštićena mjesta. Djelovanjem čovjeka areal palmi je znatno proširen. To je radi ljudske čežnje. Kod nas kontinentalaca palme zaista izazivaju čežnju za egzotikom, za upoznavanjem dalekih krajeva.

Sunčani pozdravi iz IVE!

Poslovnica Štefanec, Braće Radića 54, Štefanec, 40000 Čakovec

Web Shop: 098/180-8163, Maloprodaja: 040/337 -741

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.vrtnicentariva.hr