Utjecaj igračaka na dječji mozak

Sponzorirani članak | 19.12.2022. u 09:27h | Objavljeno u Sponzorirano

Možete li zamisliti djetinjstvo bez igračaka? Svatko tko ima djecu zna što to znači kad ti je životni prostor prepunjen dječjim igračkama. Igračke su djeci neophodne za glavnu aktivnost za kojom žude, a to je igra. Ako već nema pravih igračaka, oni će ih izmisliti.

Igračke se mijenjaju, igra je vječna

Jeste li razmišljali kako zapravo igračke utječu na dječji mozak, te koja je njihova prava funkcija? Igračke imaju veliku obrazovnu ulogu, jer stimuliraju kreativnost i potiču razvoj mozga. Osim što pomažu razvoj fizičkih, razvijaju i mentalne vještine. Igračke pritom ne trebaju biti komplicirane, štoviše: jedna od najjedostavnijih igračaka, kao što je lego kockica, jedna je od najboljih opcija za razvoj dječjeg mozga. 

Razvija koordinaciju ruka-oko, znanstvene i matematičke vještine, te naravno potiču razvoj kreativnosti. A kreativnost je nasušno potrebna vještina u današnjem vremenu, jer ona znači pronalaženje rješenja u raznim situacijama. A ljudski mozak stvoren je za učenje i povezivanje neurona.

Manje je više

Nema spontanije aktivnosti od igre. A djeci treba tako malo da pokrenu taj proces. Što ponudite djeci jednostavniju, tradicionalniju igračku, ono će pronaći više mogućnosti da razmišlja “outside the box”, i tako razvija kreativnosti. Drvene kockice pomažu djeci da razviju konceptualno razmišljanje. 

Ne treba djeci pružati sve na gotovo (iako je tako lakše), to će im onemogućiti traženje rješenja. Izloženost knjigama izrazito je važna: djeci treba čitati i izlagati ih jeziku, osobito do treće godine. A razvoj jezičnih vještina i čitanje su podloga za uspjeh u školi. 

Također treba ponuditi djetetu likovne materijale za razvoj samoizražavanja, donošenja odluka (koju će boju odabrati, što će nacrtati), razvoj fine motorike, vizualno-prostorno rasuđivanja. A pomaže i razvoju samopoštovanja i smanjenju stresa!

article-thumb.jpg

Povijest igračaka

Igračke postoje otkad postoje i djeca. Ali prvim igračkama ušli smo u trag od prije 3000 godina – zviždaljke u obliku ptica, autići, ili male životinje zavezane za končić za potezanje. Naravno, od materijala pronađenog u prirodi.

Egipatska djeca igrala su se lutkama s pomičnim rukama i nogama. U staroj Grčkoj, djevojčice su se morali odreći najdraže igračke (predati je Bogovima kao žrtvu), kao simbol prijelaza u odraslu dob. 

Kako se sve mijenjalo, mijenjale su se i igračke. Danas se igračke izrađuju od gume, plastike, sintetičkih materijala. Prije su igračke izrađivali članovi obitelji, dok danas postoji cijela industrija proizvodnje igračaka.

Širok dijapazon igračaka u Lidlu

Lidl katalog vam u posebnom božićnom izdanju nudi širok spektar igračaka – nema što ne možete zamisliti,  od dječje kuhinje za djevojčice do radionice za alat za dječake. Od drvenih setova i vozila za dječake do samostojeće ploče za pisanje. 

Ipak, prema jednom istraživanju, putovanja brže razvijaju dječji mozak od igračaka. Naime, nova iskustva izrazito su pogodna za razvoj mozga. Na putovanjima, odnosno u nekom novom okruženju, vježbaju se dva sustava: sustav traženja (istraživanje u novim situacijama), i sustav igre. Aktiviranjem tih dvaju sustava stimulira se rast  frontalnog režnja kod djece. Tako da umjesto kupnje igračaka, možete otići i na putovanje!

Svakako, zavirite u Lidl u ovo predbožićno vrijeme, i imajte na umu – bez obzira koliko su nekad frustrirajuće za odrasle, za djecu su nužne.

Označeno u