SUNČANA GLAVAK Svaki posao koji radite oblikuje vas kao osobu

VVM | 6.3.2024. u 10:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Usklađivanje profesionalnog i privatnog života predstavlja značajan izazov, posebno u dinamičnom i zahtjevnom okruženju kakvo je politika, ističe Sunčana Glavak

Sunčana Glavak hrvatska je zastupnica u Europskom parlamentu, a javnosti je od ranije poznata kao novinarka, saborska zastupnica HDZ-a i glasnogovornica Vlade RH.

Uspješnu karijeru započeli ste kao novinarka, što Vas je privuklo toj profesiji?

- Uvijek su me fascinirali mediji, a osim sadržaja, maštu mi je budilo pitanje kako sve izgleda s druge strane mikrofona i kamere. Uloga novinara je važna i pruža mogućnost biti neposredni svjedok svake priče, ali je novinar i ona osoba koja priču prezentira na pristupačan i objektivan način. Davanje istine javnosti i poticanje stvaranja dobro informiranog društva uvijek mi se činilo važnim. Osim toga, novinarstvo me privuklo zbog moći davanja glasa onima koji se ne čuju. Novinarstvo nije bilo samo izbor karijere; bilo je to posvećenje integritetu, istini i javnom interesu. Godine provedene u svijetu novinarstva bile su dragocjen dio mog života.

Suncana-Glavak-05032024_3.jpg

Što Vas je potaknulo da “zaplovite” političkim vodama?

- Često sam bila u prilici izvještavati o političkim događajima i intervjuirati političke aktere. Ta iskustva omogućila su mi uvid u složenost političkih procesa i važnost transparentnosti, odgovornosti i dijaloga u politici. Politika nudi platformu za neposredno sudjelovanje u kreiranju promjena. Želja za rješavanjem konkretnih problema i doprinosom boljitku zajednice bila je ključni pokretač. Svjesna sam izazova s kojima se naše društvo suočava, od ekonomskih pitanja do socijalne pravde i zaštite okoliša. Politički angažman bila je prigoda za doprinos u rješavanju tih izazova, koristeći svoje iskustvo, znanje i strast prema služenju javnosti. Na kraju, inspiracija za ulazak u politiku proizašla je iz želje da budem dio rješenja, da aktivno sudjelujem. Politika mi je pružila platformu za to, omogućavajući mi da svoje ideje pretvorim u konkretne politike i inicijative koje mogu imati stvaran utjecaj na živote ljudi.

Iskorak u karijeri svakako je i ulazak u Europski parlament.

- Kao zastupnica u Europskom parlamentu sudjelovala sam u radu ključnih odbora i inicijativa i usmjerila se na teme od značaja za građane EU, a posebno za Hrvatsku (posljednja vrlo važna tema je očuvanje prava država članica na veto). Posebno me veseli raditi na unaprjeđenju položaja mladih, postizanju veće ravnopravnosti između žena i muškaraca te na razvoju medijske pismenosti i suzbijanju dezinformacija. Sudjelujem u raspravama i inicijativama koje se tiču zaštite okoliša, prava potrošača, borbe protiv nasilja nad ženama, migracija, proširenja EU... Velik dio aktivnosti usmjeren je na promicanje poljoprivrede kod mladih kao izuzetno perspektivne grane hrvatskog i europskog gospodarstva. Kao potpredsjednica SME Europe, zalažem se i za administrativno rasterećenje malih i srednjih poduzeća koja su kralježnica europskog gospodarstva. Političko djelovanje velika je odgovornost.

Suncana-Glavak-05032024_2.jpg

Što sa sobom donosi pozicija eurozastupnice?

- Donosi niz odgovornosti i prilika, ali i izazova koji oblikuju kako profesionalni tako i osobni život. Biti članica Europskog parlamenta znači zastupati interese građana Hrvatske na europskoj razini, sudjelovati u kreiranju europskih politika i zakonodavstva te promicati vrijednosti i ciljeve EU. Provedem znatan dio vremena na relaciji Čakovec, Zagreb, Bruxelles i Strasbourg, prilagođavajući se čestim tjednim putovanjima i radu u višejezičnom i multikulturalnom okruženju. U Hrvatskoj komuniciram s našim građanima, sudjelujem u političkom životu i informiram javnost o europskim temama kroz organizaciju i sudjelovanje na konferencijama, okruglim stolovima, tribinama ili projektima koji promiču europske teme. Imajući na umu područja kojima se najčešće bavim, a to su zdravstvo, poljoprivreda, položaj žena u društvu, poticanje mladih na društveni angažman te borba protiv dezinformacija, uvijek se trudim kroz svoje aktivnosti približiti naizgled složene sustave koji se tiču naše svakodnevnice.

Što Vam je u dosadašnjoj karijeri bio najveći izazov?

- I u novinarstvu i u politici suočila sam se s nizom izazova koji su oblikovali moj profesionalni put i osobni razvoj. Jedan od najvećih izazova u novinarstvu bio je održavanje objektivnosti i nepristranosti u izvještavanju u kontekstu sve većeg pritiska za senzacionalizmom i komercijalizacijom medijskog prostora. Naučila sam važnost etičkog pristupa i odgovornosti prema javnosti, što mi je kasnije pomoglo u političkoj karijeri. U politici, jedan od izazova bio je naučiti kako efikasno komunicirati i pregovarati unutar političkih struktura, kao i kako zastupati interese građana na način koji je transparentan i odgovoran. Kao eurozastupnica, suočila sam se s izazovom kako uskladiti različite interese i perspektive unutar EU, te kako pridonijeti stvaranju zakonodavstva koje pozitivno utječe na živote ljudi širom Europe. Rad na međunarodnoj razini donosi složenost razumijevanja i poštivanja različitih kultura i političkih sustava, što zahtijeva kontinuirano učenje i prilagodbu. Najveći izazov, međutim, bio je i ostaje balansiranje profesionalnih obveza s osobnim životom, posebno u kontekstu čestih putovanja i visokih zahtjeva koje politička karijera postavlja.

MEP-Suncana-Glavak-05032024_1.jpg

Je li teško uskladiti profesionalan i privatan život?

- Usklađivanje profesionalnog i privatnog života predstavlja značajan izazov, posebno u dinamičnom i zahtjevnom okruženju kakvo je politika. Pronalaženje ravnoteže između poslovnih obveza i vremena provedenog s obitelji i prijateljima zahtijeva stalnu pažnju i organizaciju. Ključno je efikasno upravljanje vremenom i postavljanje prioriteta. Naučila sam važnost delegiranja zadataka i povjerenja u tim s kojim radim, što mi omogućava da se fokusiram na ključne aspekte mog rada dok istovremeno osiguravam da imam kvalitetno vrijeme za obitelj i odmor, ali nikad dovoljno. U konačnici, podrška obitelji, prijatelja i kolega neizmjerno je važna. Njihovo razumijevanje i potpora omogućuju mi da se nosim s izazovima koje moja profesionalna uloga nosi. Oni su i moj veliki korektiv.

Kako se opuštate u slobodno vrijeme?

- U pravilu imam jako malo slobodnog vremena, a mogu reći da ga provodim uglavnom doma s obitelji ili u šetnji s mojim kućnim ljubimcem. Obožavam čitanje i gledanje filmova i uglavnom vrijeme na putu, najčešće u avionu, ispunim baš na taj način. Volim ljude i opušta me druženje kako s dugogodišnjim prijateljima za koje bih voljela imati i više vremena, tako i s ljudima koje sam upoznala kroz posao, a dobar dio tih odnosa prerastao je u prijateljstvo na što sam posebno ponosna. Kao tipična Hrvatica ali i bivša sportska novinarka, volim nogomet, uz poražavajuću činjenicu da sam prošle godine uživo bila tek na dvije utakmice. Uz sve to, morat ću pronaći vremena i posvetiti se završetku doktorata. Svaki posao koji radite donosi brojne izazove, ali i oblikuje vas kao osobu. Ako radite ono što volite imate sreću da možete reći i da vas posao opušta. Ja svoj posao volim. Za politiku morate imati strast i emocije, a politika je častan i odgovoran posao. U taj posao uložila sam proteklih 20 godina i nije mi žao.

epp-logogroup_HR_.jpg