BARBARA ANTOLIĆ VUPORA “Šefica sjevera” dokazala se u poduzetništvu i političkoj areni

VVM | 8.3.2024. u 16:00h | Objavljeno u Sponzorirano

- Na nacionalnom nivou ima dosta aktivnih žena u politici, posebice na ljevici, gdje su ponekad aktivnije i od svojih muških kolega. Možda nemam takav gard, jer sam uvijek težila timskom radu i ne ističem sebe u prvi plan, a u Saboru najviše do izražaja dolaze jake individue dok mi koji iza sebe imamo jake organizacije obično istupamo drugačije - navodi saborska zastupnica i predsjednica županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora.

- Kao žena izborila sam se za poziciju šefice SDP-a Varaždinske županije, ali njegujem timski način rada tako da su moji prvi suradnici muškarci i svatko je od njih našao svoj položaj u kojem mogu napredovati. Mislim da se na taj način nitko pored mene ne osjeća ugroženim - kaže za sebe saborska zastupnica i predsjednica županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora, koja se prije ulaska u politiku, bavila poduzetništvom i to na raznim područjima, od ugostiteljstva i uzgoja jagoda do skrbi za starije i nemoćne osobe.

Uspjela i u poduzetništvu

Kao Slovenka, rođena u Celju, s obitelji se u Hrvatsku doselila s 13 godina, tako da, kako kaže, ima dva identiteta koja su joj jednako važna; slovenski i hrvatski. Školovala se na varaždinskoj Gimnaziji, a potom na Pravnom fakultetu u Mariboru te se potom vratila u svoju Cesticu gdje se obitelj bavila ugostiteljstvom, trgovinom i prijevozom. Ubrzo se angažirala i u lokalnoj politici te je obnašala funkciju zamjenice načelnika Općine Cestica. S obzirom da se prostor njihove obiteljske trgovine tada više nije koristio, na zamolbu Centra za socijalnu skrb, u njemu su uredili sobe za prihvat socijalno ugroženih korisnika. Potom su i ostale objekte prenamijenili za skrb o starijim i nemoćnim osobama te je 2006. godine tako osnovan Dom Sv. Ane koji se danas prostire na 2.000 m2, ima više od 80 korisnika i 35 zaposlenika. Posao danas vodi njezina kćerka Ana Antolić.

barbara.jpg

"Nikad mi nije bilo teško sukobiti se argumentima u političkoj areni, u kojoj Vas muškarci često omalovažavaju samo zato što ste žena."

- Vođenje privatnog posla i bavljenje politikom je nespojivo, kako vremenski tako i zakonski. Politika tj. politički protivnici su često ugrožavali naš posao i time obiteljsku egzistenciju slanjem raznih kaznenih prijava i ružnih komentara i to samo zato što smo u politici na suprotnim stranama. Nikad mi nije bilo teško sukobiti se argumentima u političkoj areni, u kojoj Vas muškarci često omalovažavaju samo zato što ste žena. No svojim rezultatima u poduzetništvu sam također pokazala većini njih, koji nemaju ništa iza sebe u poduzetništvu, da sam uspješna. Što se tiče politike ostvarila sam ono što su mnogi, koji misle da su veliki, jednostavno izgubili jer sam kao kandidatkinja za županicu ostvarila najbolje rezultate SDP-a dosad i osvojili smo Grad Varaždin i to u okolnostima sadašnje Vlade - ističe ona dodajući da svoj veliki uspjeh vidi upravo u preuzimanju i vođenju županijske organizacije SDP-a, što može velikim dijelom zahvaliti svom borbenom i upornom duhu.

"Za mene je najveći uspjeh što sam kao žena u tom pretežno muškom okruženju ostala jedna od najprepoznatljivijih šefica sjevera".

- Imala sam dovoljno hrabrosti da kao žena ponudim alternativu na ovom području. Osim toga, znam okupiti pametnije od sebe i time smo utrli svoj pobjednički put - govori naša sugovornica dodajući kako se za socijal-demokratsku opciju u politici opredijelila zbog svoje socijalne osjetljivosti ali joj je i kao Slovenki bila važna mogućnost, da pored svog hrvatskog, može istaknuti i svoj slovenski identitet. Glavne teme na koje se fokusira u svom političkom radu su socijalna pravda, pošten i razmjeran razvoj svih dijelova Hrvatske uz naglasak na prava žena i manjina kao i posebno razvoj sjevera te zastupanje prava starijih, nemoćnih i djece. Također opisuje i kako je kroz sve ove godine balansirala između privatnog i poduzetničkog te svog političkog života.

Iza sebe ima jaku organizaciju

- Svako je životno razdoblje nosilo neku drugu aktivnost. Za mene je najveći uspjeh što sam kao žena u tom pretežno muškom okruženju ostala jedna od najprepoznatljivijih šefica sjevera. Na nacionalnom nivou ima dosta aktivnih žena u politici, posebice na ljevici, gdje su ponekad aktivnije i od svojih muških kolega. Možda nemam takav gard jer sam uvijek težila timskom radu i ne ističem sebe u prvi plan, a u Saboru najviše do izražaja dolaze jake individue dok mi koji iza sebe imamo jake organizacije obično istupamo drugačije nego pojedinci koji radeći za svoje karijere dođu u prvi plan - smatra saborska zastupnica koja je ujedno majka dviju odraslih žena. I dok je jedna preuzela vođenje obiteljskog posla, mlađa kćerka završava magisterij socijologije u Mariboru i priprema se za rad u Belgiji.

- Za mlade je jako važno da vide što se i kako radi i događa u drugim zemljama, a zadatak države je da osigura uvjete kako bi se nakon tog izleta u drugačije okruženje mladi mogli vratiti, zaposliti i pristojno zarađivati - zaključuje.