Štromar: HNS će biti lider i najjača stranka centra

| 16.4.2016. u 17:56h | Objavljeno u Aktualno

U Zagrebu je održan 13. Sabor Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata na kojem je Ivan Vrdoljak izabran za predsjednika HNS-a. Za zamjenika predsjednika izabran je Predrag Štromar, a za potpredsjednike Anka Mrak Taritaš i Srđan Gjurković. Dosadašnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić proglašena je počasnom predsjednicom HNS-a.
Novoizabrani predsjednik HNS-a poručio je da će HNS biti stožerna stranka građanskog centra te najavio nužne promjene u hrvatskom društvu i politici.

- Pozivam vas da zajedno razvijamo isto načelo vizije, jasnog vodstva, precizne strategije i sinergije. HNS će biti uporan u uklanjanju populizma i ekstremizma iz hrvatske politke i društva, nositelj vizije i strategija razvoja zemlje te stabilan i vjerodostojan partner u vlasti, baštinik domoljublja u najpozitivnijem smislu, onako kako ga je razumjela Savka nekad i kako ga mi razumijemo danas - rekao je Ivan Vrdoljak.

Vjerujem u nas – rekao je na kraju Vrdoljak.

- Prostor slobode na kojem će HNS uvijek stajati, prostor je progona straha. Bila sam uvjerena da smo strah zauvijek prognali iz hrvatske politike, ali danas vidim da, nažalost, nije tako. Još uvijek se pokušava ljude zastrašivati, naročito, i više od svega, zbog prava na različito mišljenje - upozorila je počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić.
-Ne bojte se nikog i nema razloga za to, bojte se samo vlastite malaksalosti i nespremnosti da i dalje stojite na braniku pristojnosti, građanskog društva, obrazovanja, slobode od straha i slobode od mržnje. Netrpeljivost i ekstremizam nikad ne spavaju, pa nećemo ni mi! - poručila je Vesna Pusić.

- Kao zamjenik, u ovoj ću ekipi dati sve od sebe da HNS postane lider centra. Borit ćemo se za bolji standard građana, jer politika nema smisla ako se građani moraju bojati za svoju egzistenciju ili ako im je na bilo koji način ugrožena njihova demokratska sloboda. Zato ćemo se boriti i za prava najugroženijih manjina, a u fokusu će nam biti svaki čovjek, svaki pojedinac sa svojom osobnom situacijom i ambicijama. Cilj nam je poboljšanje kvalitete života kako bi stvorili uvjete jednakih šansi za sve naše građane – rekao je novoizabrani zamjenik Predrag Štromar.

- HNS će zato biti najjača stranka centra koja će oko sebe okupljati sve one koji isto razmišljaju, koji su dovoljno otvoreni da nemaju predrasuda ili straha od promjena i rasta i dovoljno domoljubni da im građani budu na prvom mjestu. Na sljedećim parlamentarnim izborima građanima ćemo ponuditi da glasaju za uljudnu, kulturnu i gospodarski jaku Hrvatsku. Naravno, takvu će Hrvatsku dobiti glasujući za HNS. Optimizam gradim na ovoj ekipi, koja ustvari postaje lider centra, jer vjerujem u našu snagu i mogućnosti, naše zajedništvo i ciljeve - poručio je novoizabrani zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar.

Matija Posavec bit će predsjednik Središnjeg odbora. Okupljenima su se obratili i novoizabrana potpredsjednica HNS-a Anka Mrak Taritaš, kao i novi potpredsjednik Srđan Gjurković.
Od ostalih funkcija, za članove Nadzornog odbora izabrani su Goran Kovačević, Petar Mišura, Vinko Ručević, Melita Samoborec, Vladimir Stolnik, za članove Suda časti HNS-a Igor Kolman, Sonja König, Zlatan Mošmondor, Andrej Poropat, Jug Puljizević, za zamjenike Suda časti HNS-a Vera Bošnjak, Andreja Horvat Friščić, Dubravko Ponoš, Milan Stojanov, Nenad Šodan, za članove Odbora za Statut HNS-a Boris Blažeković, Srećko Ferenčak, Branko Putarek, Darko Šantić i Bojan Tojagić.