Kostanjevac: Moraju li se trpjeti bolesni, neodgovorni i nesposobni?

V.V. | 13.1.2017. u 10:38h | Objavljeno u Aktualno

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac obratio se javnosti jer je, kako navodi, kao načelnik općine u četvrtom mandatu i odgovoran građanin, koji je od samih početaka uključen u politički život Varaždinske županije, ogorčen, ali i zabrinut s time što se događa i kamo ide ova županija.

- Zar doista nitko ne vidi kako naša županija, pa i grad Varaždin, iz dana u dan stagniraju, opterećeni su sve većim zaduženjima, izgubljenim sudskim sporovima, poništenim natječajima aglomeracije, balama, obećanim projektima) od kojih niti jedan nije zaživio od odlaska Čačića kao župana i Čehoka kao varaždinskog gradonačelnika, pita Kostanjevac navodeći kao primjer neostvarenih projekata Opću bolnica Varaždin, revitalizaciju Arboretuma Opeka, dogradnju škola i dvorana.

Načelnik se pita moraju li se trpjeti „bolesni, neodgovorni i nesposobni pojedinci koji su opterećeni svim i svačim, a koji, osim što izmišljaju, lažu, podmeću, omalovažavaju, prozivaju i smjenjuju ravnatelje, ne znaju ama baš ništa i bave se sami sobom“.

- Postaje li županija doista talac jedne osobe ili pojedinca koji vješto manipulira žiteljima, kupljenim medijima sa stotinama tisuća kuna čijih novaca, zapošljava isključivo svoje rođake i stranačke poslušnike, zaustavlja važne zdravstvene, obrazovne i komunalne projekte? Moramo li svi mi biti talac tomu istomu, a koji je najveću štetu nanio projektom javno privatnog partnerstva gdje je svaka investicija nekoliko desetaka puta skuplja, pa moramo sve još dvadeset godina otplaćivati, iako po zakonu, kao npr. osnovno školstvo, jedinice lokalne samouprave nisu za to nadležne - pita Kostanjevac.

Načelnik pita i tko snosi odgovornost za“ nekontrolirano financijsko zaduženje koju su opet ti isti iz županije priskrbili svim svojim žiteljima, koje svakim danom postaje sve zabrinjavajuće i alarmantnije“.

- Zaslužujemo li što smo županija s najnižim plaćama u državi, jednako kao i vrijednosti nekretnina koje su također najniže u Hrvatskoj, ali i na širem području? Zaslužujemo li da smo zbog takve nepromišljene, neodgovorne i bolesne politike od lidera u zdravstvu i školstvu zaostali za onima koji su prije njihovog dolaska na čelo županije bili daleko, daleko iza nas? Jesu li župan i njegova ekipa doista postali svrha sami sebi? Ako je tako, a što, nažalost, pokazuju relevantne brojke, postavlja se opravdano pitanje čemu služi i koja je svrha te iste županije i župana - pita nadalje Kostanjevac.

Varaždinska je županija, kako naglašava, jedina je u državi i Europi koja u prihodovnoj strani proračuna ima stavku primitaka, odnosno uplata od strane općina i gradova.

- A to bi trebalo biti obrnuto, kako je to u drugim županijama lijepe naše i kako je to bilo prije njihovog dolaska. Da apsurdu nema kraja dokazuje i činjenica da župan i njegova stranačka ekipa traže od našeg premijera gospodina Andreja Plenkovića i predsjednice Republike gospođe Kolinde Grabar-Kitarović pomoć, što je dobro i pohvalno, ali zamislite postavlja se jedno i jedino praktično i opravdano pitanje: zašto to nisu tražili od svoje „Kukuriku“ vlade u kojoj su i sami sudjelovali - navodi Kostanjevac.

Župan je, kako naglašava, uveo „apsolutističku, kako financijsku, tako i političku centralizaciju, dakle apsolutnu vladavinu nad svime, od postavljanja i imenovanja školskih odbora, upravnih vijeća, nadzornih odbora i izbora ravnatelja, a općinama je ostavio ipak nešto - financijske obaveze“.

- Međutim sada upravo ti isti besramno prozivaju, optužuju i tjeraju ovu vladu na brzu i efikasnu decentralizaciju i poreznu reformu, iako smo gotovo svi, sve općine isključivo negativno osjetili svaku dosadašnju i reformu i decentralizaciju kroz naše proračunske prihode, bez razlike tko je na vlasti, a što je najviše kulminiralo u vremenu Milanovićeve Vlade - zaključuje Kostanjevac.

Označeno u