Predrag Štromar Foto: Krešimir Đurić

HNS zadovoljan odlukom vlade da srednjoškolcima osigura sufinanciranje prijevoza

HNS/M.N. | 4.8.2017. u 20:32h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj sjednici Vlade održanoj u Kninu donesena je odluka o sufinanciranju prijevoza za srednjoškolce. Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati Varaždinske županije izražava zadovoljstvo zbog navedene odluke, prema kojoj će se troškovi javnog prijevoza za sve učenike srednjih škola sufinancirati u školskoj godini 2017/2018. Ministarstvo znanosti i obrazovanja podmirivat će 75 posto troškova mjesečne prijevozne karte za učenike.

Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i v.d. predsjednika HNS-a, unazad dvije godine uložio silni trud i energiju da se osiguraju sredstva za prijevoz srednjoškolcima, nakon što je ona prethodna Vlada Tihomira Oreškovića namjeravala ukinuti sufinanciranje. Tada je HNS uspio spriječiti potencijalnu opasnost da se ugrozi egzistencija za veliki broj učenika i njihovih roditelja koji si ne bi mogli priuštiti samostalno financiranje prijevoza.

Ono što je još bitno za spomenuti, a vezano je uz obrazovanje u Varaždinskoj županiji, jest osiguravanje sredstava za objekte izgrađene po JPP-u, a riječ je o školama i dvoranama. Sredstva su ranije bila osigurana u državnom proračunu, a u zadnje dvije godine nema tih sredstava i Varaždinska županija gubi godišnje 15 milijuna kuna.

- Ja sam odgovoran za to u Vladi. Napravit ću sve pa ako treba i promijeniti zakone da se to nadoknadi Varaždinskoj županiji i da ubuduće do kraja trajanja svih tih ugovora o javno-privatnom partnerstvu budu osigurana sredstva u proračunima Vlade RH. Napravit ćemo zakonski okvir i ugovor da se osiguraju ta sredstva –objasnio je Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Dotaknuo se i izgradnje i dogradnje preostalih škola, čime bi se osigurala jednosmjenska nastava u cijeloj Varaždinskoj županiji.

- Mi ćemo novim zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave općinama i gradovima na sjeveru Hrvatske i onima siromašnijim u drugim dijelovima Hrvatske omogućiti da dobivaju više sredstava u svoj proračun. Više sredstava će dobiti i Varaždinska županija. Ja u tome vidim model završetka izgradnje svih škola koje su potrebne u Varaždinskoj županiji kako bi završile sve u jednosmjenskoj nastavi – rekao je Štromar.

Označeno u