Predstavnice OŠ Petrijanec u Portugalu na prvom transnacionalnom sastanku

Napisao/la: V.V. -

U prošlom su polugodištu ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak, koordinatorica Jasminka Belščak te učiteljice Ljiljana Mavrek, Martina Škrinjar i Jasmina Zver sudjelovale su na prvom transnacionalnom sastanku ERASMUS + projekta "No Place for Hate" u Portugalu.

Ovo polugodište putuju učiteljice s učenicima u Ujedinjeno Kraljevstvo te će OŠ Petrijanec biti domaćin svim partnerskim školama u lipnju.

Projekt je u potpunosti financiran iz odobrenih sredstava Europske unije. Domaćini prve mobilnosti bili su članovi tima škole Agrupamento de Escolas Alexandre Herculano iz Santaréma, a sudionike je ugostio i santarémski gradonačelnik.

Sastancima su nazočili predstavnici partnerskih škola iz Poljske, Portugala, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva, Htvatske i Turske. Glavna koordinatorica projekta iz Rumunjske objavila je rezultate natjecanja logotipa i jingla Projekta te obavijestila prisutne o službenom pokretanju internetske stranice Projekta www.noplaceforhate.ro. Tijekom održanih sastanaka, članovi timova partnerskih zemalja prezentirali su dosad realizirane aktivnosti u svojim školama, a glavna koordinatorica je podsjetila sudionike na nadolazeće obveze. Predstavnice Osnovne škole Petrijanec obavijestile su prisutne kako su realizirane aktivnosti digitalno dokumentirane i postavljene na Google Drive-u, eTwinning-u te na školskoj mrežnoj stranici.

Tim predstavnika škola sastavio je prvi upitnik za učenike i roditelje o očekivanjima te zadovoljstvu dosadašnjim radom i rezultatima projekta, dogovorio plan Skype sastanaka učenika i učitelja partnerskih škola, Mix It Up! aktivnosti koje će provoditi učenici članovi Diversity Cluba te utvrdio način proslave Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije.

Na održanim sastancima ravnatelji škola i koordinatori projekta upoznali su način rada online platforme Mobillty Toll, provjerili financijski plan projekta, dogovorili mobilnosti učenika u Ujedinjeno Kraljevstvo od 16.4.2018. do 20.4.2018. te način stjecanja Europass Mobility Certificate na treningu učitelja koji će se održati u Osnovnoj školi Petrijanec od 5.6.2018. do 9.6.2018.

Predstavnici partnerskih škola tijekom susreta u Santarému, osim matične škole, posjetili su i područne škole te prisustvovali nastavi portugalskoga i engleskoga jezika, glazbene kulture, matematike i prirodoslovlja te usporedili školske kurikule različitih zemalja Europske unije. Aktivno su sudjelovali na radionicama izrade keramičkih pločica te večernjim šetnjama santarémskim ulicama u pratnji njihovih tradicionalnih šetača „Scalabis Night Runners“. Prvi transnacionalni sastanak završio je svečanom podjelom certifikata.

Susret u Portugalu bio je prilika za upoznavanje jezika i običaja te zemlje, kao i za razgledavanje kulturnih znamenitosti Santaréma i glavnoga grada Lisabona. Domaćini su članove timova proveli starom gradskom jezgrom Santaréma te odveli u posjet santarémskoj katedrali, crkvi svete Milosti, tornju Cabaças i maurskoj utvrdi Porta del Sol iznad rijeke Tejo. Posjet Lisabonu obilježio je početak Adventa pa su sudionici mogli uživati u božićnom ruhu grada, a posjetili su Trg Praça do Comércio, Trg Figueira, lisabonsku katedralu, Nacionalni muzej antičke umjetnosti, tvrđavu Castelo de São Jorge, dizalo Santa Justa i uspinjaču Glóriu.

Prvi transnacionalni sastanak je svim sudionicima ERASMUS + projekta bio prilika za razmjenu znanja, iskustava i ideja učitelja i ravnatelja te poticaj za što kvalitetniju i uspješniju suradnju tijekom provedbe projekta. Susret je završio simbolično, sadnjom Erasmus drveta prijateljstva u vrtu škole domaćina.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.