FOTO: U Srednjoj školi Ivanec otvorena "učionica budućnosti"

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
FOTO: U Srednjoj školi Ivanec otvorena "učionica budućnosti" Foto: Varaždinska županija; Grad Ivanec

U Srednjoj školi Ivanec danas je otvorena "učionica budućnosti", jedna od samo 12 takvih učionica u cijeloj Europi, koja će potpuno novim konceptom interaktivne nastave ivanečkim srednjoškolcima pružiti stjecanje vještina za 21. stoljeće.

Učionica je opremljena vrhunskom informatičko-komunikacijskom tehnologijom – s 25 laptopa koji rade na bežičnom principu, s bežičnim 3D printerom, skenerom i kopirnim aparatom, velikim interaktivnim zaslonima, virtualnim naočalama, setovima za robotiku, kamerom i fotoaparatom. Prema konceptu razrađenom u Bruxellesu, učionica je podijeljena u šest zona učenja namijenjenim razvijanju različitih načina učenja uz naglasak na interakciji, razvoju, kreiranju, istraživanju, prezentaciji i suradnji.

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_8.JPG

- Opremljena je i specijalnim interaktivnim stolicama koje omogućuju različite aktivnosti u isto vrijeme i modularnim namještajem koji podržava brzo formiranje grupa i timskog rada. Novim metodama učenja uz integraciju najsuvremenije komunikacijske i informatičke tehnologije, kojima je stvoreno suvremeno motivirajuće okruženje za učenje, dosadašnja pedagoška uloga nastavnika se mijenja na način da on postaje tek organizator nastave – naglasila je ravnateljica Srednje škole Ivanec mr. sc. Lidija Kozina predstavljajući učionicu budućnosti.

srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_13-03-18_Grad_Ivanec_4.jpg

Ukupna vrijednost investicije je 970.000 kuna, od čega je 640.000 kuna uloženo u radove, a 330.000 kuna u opremu. Početna sredstva od 144.000 kuna osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU na čiji se natječaj Srednja škola javila preko svoga osnivača, Varaždinske županije. Nadalje, 110.000 kuna izdvojila je sama Srednja škola Ivanec, a većinu sredstava od gotovo 720.000 kuna osigurala je Županija.

Na svečanosti otvaranja skupu se obratio i varaždinski župan Radimir Čačić te istaknuo da je riječ o učionici kakva ne postoji u Hrvatskoj te da predstavlja novi standard i najvišu razinu koju Hrvatska trenutačno posjeduje.

U svom govoru ni ovoga puta nije zaboravio resornu ministricu Blaženku Divjak. Poručujući joj da je "ovdje riječ o vrhunskoj informatičkoj opremi, a ne o nekim 'igračnicama' o kojima govori ministrica koja se posve izgubila", još jednom je uputio kritiku državnoj vlasti.

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_5.JPG

- I ovaj projekt proveli smo sami, kao i obično. Tih 144.000 kuna koje je dalo Ministarstvo su zapravo europski novci. Žao mi je da je tako. Nažalost, Ministarstvo obrazovanja ne radi ništa, rezultati su tragični. Ovo je apsolutno u Hrvatskoj jedinstveno. Za nas je to ogromna investicija. Želimo pokazati kako će izgledati buduće škole u našoj županiji. Ovdje se radi o mobilnosti, interakciji, sasvim novom konceptu komunikacije učenika između sebe i učenika s profesorima. Ako me je išta fasciniralo, onda je to mogućnost da do podatka, do neke spoznaje, dođem korištenjem ovih novih tehnologija. Nitko ne može osporiti, niti će ikada, značaj i ulogu učitelja i profesora. Oni moraju naučiti djecu da misle i da nalaze ono što im je potrebno u bazama podataka - rekao je Čačić.

Ponovno se osvrnuo i na pitanje duga države prema Varaždinskoj županiji, vezano uz JPP projekte.

- Bilo bi lijepo da resorno ministarstvo naš novac vrati. To više nije samo odgovornost HNS-a, već i HDZ-a koji takvo ponašanje prihvaća. Stoga javno pitam što će po tom pitanju učiniti HDZ-ovi zastupnici iz Varaždinske županije? – bacio je Čačić rukavicu u lice zastupnicima HDZ-a te ponovno konstatirao "da sve ima svoje granice".

U nastavku skupa je županijski pročelnik za školstvo dr.sc. Miroslav Huđek održao prezentaciju tematski vezanu uz tehničke standarde informatičkih učionica u školama Varaždinske županije. Osvrnuo se na sve dosad postignuto u opremanju škola računalnom opremom, o županijskim standardima te pravcima budućeg razvoja koji će biti usmjeren prema STEM području i zelenim informatičkim učionicama.

srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_13-03-18_Grad_Ivanec_3.jpg

"Učionicu budućnosti" su, simboličnim postavljanjem ploče s njenim nazivom na ulazna vrata, otvorili zamjenik župana Tomislav Paljak i ravnateljica škole Lidija Kozina. Skupu su nazočili i zamjenik gradonačelnika Ivanca Branko Putarek, predsjednik Županijske obrtničke komore Mario Milak, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, pročelnik za školstvo Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić i drugi, kao i ravnatelji škola te nastavnici informatike/računalstva iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, koji su nakon svečanosti u njoj održali svoj stručni skup.

srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_13-03-18_Grad_Ivanec_5.jpg

srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_13-03-18_Grad_Ivanec_1.jpg

srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_13-03-18_Grad_Ivanec_2.jpg

srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_13-03-18_Grad_Ivanec_6.jpg

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_1.JPG

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_2.JPG

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_3.JPG

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_4.JPG

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_6.JPG

130318_srednja_skola_ivanec_-_ucionica_buducnosti_-_Varazdinska_zupanija_7.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.