Čačić: Štromar i Divjak neće zaustaviti naše projekte, ali će dug morati platiti Foto: Krešimir Đurić

Čačić: Štromar i Divjak neće zaustaviti naše projekte, ali će dug morati platiti

I.D./Varaždinske vijesti | 8.2.2018. u 15:11h | Objavljeno u Aktualno

- Potpredsjedniče Vlade Štromaru i ministrico Divjak, platite Varaždinskoj županiji što ste dužni za škole i dvorane. Dug se svakoga dana povećava, pa javno pitam tko će odgovarati za milijune kuna kamata koje će država morati platiti. Ujedno vam moram poručiti da, unatoč svemu što činite, projekte Varaždinske županije nećete zaustaviti -  poručio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić na konferenciji za novinare održanoj danas, 8. veljače, u Županijskoj palači u Varaždinu.

Kako je naglasio, javno je reagirao budući da je još prije dva mjeseca na sastanku u Vladi upravo s potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarom i ministricom obrazovanja i znanosti Blaženkom Divjak postignut jasan i konkretan dogovor o rješenju spora i načinu isplate 30-ak milijuna kuna duga države za najamnine za 32 školska objekta izgrađena po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP). Podsjetimo, upravo je Predrag Štromar kao župan tužio državu zbog neisplate novca za škole i dvorane.

Varaždinska županija je 28. studenoga 2017., svega četiri dana nakon postignutog dogovora, poslala ministrici Divjak i potpredsjedniku Štromaru prijedlog nagodbe, ali se oni o tome sve do danas nisu očitovali.

- Tekst nagodbe je od riječi do riječi napisan prema dogovoru i po uputama gospodina Štromara. Isti tekst su poslali Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, koji također potražuju sredstva za svoje JPP objekte. Međutim, mjesec i pol dana se ništa nije događalo, pa smo 8. siječnja poslali prvu požurnicu, 16. siječnja drugu, a 29. siječnja sam bio i na sastanku s ministricom Divjak. Tada je dogovoreno da će se u roku od sedam dana očitovati o prijedlogu nagodbe. Taj rok je prošao ovaj tjedan, a od dogovora ništa – rekao je Čačić.

Dodao je da se Županija konzultirala i s državnim odvjetništvom, u kojem su potvrdili da iz Ministarstva nisu primili nikakav tekst nagodbe.

- Utvrdilo se da doista ništa nisu poslali, nego su iz Ministarstva, jedino i isključivo u cilju opstrukcije, u Državno odvjetništvo poslali pismo u kojem ih pitaju za mišljenje. Ako želiš nagodbu, onda DORH-u moraš poslati svoj prijedlog. Sve drugo je opstrukcija i prljavština. Istovremeno dug države prema Varaždinskoj županiji raste i sad se već popeo na 32 milijuna kuna. Naime, ništa nam nije plaćeno ni ove godine budući da su izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u proceduri i pitanje je hoće li prije ljeta biti usvojene – rekao je župan Čačić.

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu su već zakazana ročišta u ovom sporu, pri čemu je pripremno ročište u siječnju odgođeno na prijedlog zamjenice županijske državne odvjetnice, jer se očekuje rješenje spora nagodbom. Za sljedeći tjedan, 13. veljače, zakazano je pak novo pripremno ročište.

Sukladno dogovoru sa Štromarom i ministricom Divjak, Županija je spremna odreći se zateznih kamata u iznosu od više milijuna kuna te sama podmiriti svoj dio sudskih troškova. Ako Ministarstvo ne želi nagodbu, tada će Županija čekati završetak sudskih sporova, a u tom slučaju će joj država morati vratiti više milijuna kuna kamata.

- Nema nikakve sumnje da se ovdje radi o direktnoj opstrukciji. Nema nikakve dvojbe ni u to da je ovo jedinstveni slučaj, i to ne samo u hrvatskoj politici, da dvoje ministara čini sve da naprave štetu građanima iz županije iz koje su došli. Sve to čine samo s jednim razlogom: da barem pokušaju usporiti realizaciju projekata Županije, a riječ o stotinama milijuna kuna koje već realiziramo ili su pred nama. Naime, žele spriječiti neizbježnu usporedbu između bivše županijske vlasti koja u osam godina nije uspjela izgraditi ni šupu, te aktualne vlasti koja je pokrenula ili pokreće desetine projekata vrijednih više stotina milijuna kuna. Gospodine Štromaru i gospođo Divjak, naše projekte nećete zaustaviti, ali dug ćete morati platiti – zaključio je Čačić.

press-varazdinska-zupanija-jpp-radimir-cacic-2.JPG

Dodajmo da je na početku konferencije za medije prikazan i isječak iz gostovanja potpredsjednika Vlade Predraga Štromara u emisiji Otvoreni studio VTV-a 9. studenoga prošle godine, kada je Štromar, među ostalim, izjavio: "U 2018. godini u proračunu Varaždinska županija može očekivati dodatnih 53 milijuna kuna iz državnog proračuna ili izmjenom Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave - osam milijuna izmjenama zakona, 30 milijuna povrata s mirnim rješavanjem spora te dalje svake godine 15 milijuna kuna. Ako to ne učinim, mislim da nisam uspio u politici. To je moja obveza, ne prema Čačiću, ne prema Županijskoj skupštini, nego prema građanima ove županije."

press-varazdinska-zupanija-jpp-radimir-cacic-4.JPG