Varaždinski kraj nadahnuće studentima agronomije s Floride

vv | 16.8.2023. u 19:30h | Objavljeno u Našim krajem

Proteklog tjedna na području Varaždinske županije boravila je skupina od dvadeset studenata i nastavnika sa Sveučilišta Florida, točnije, njegovog Fakulteta agronomije i biologije (CALS – College of Agricultural and Life Sciences), u sklopu specijalističkog programa CALS Leadership Institute koji University of Florida, inače jedno od top 5 javnih sveučilišta u SAD-u, izvodi već četrnaestu godinu, grupa je posjetila sjevernu Hrvatsku i Istru.

UFL u V 1

Od OPG-a do zatvora

Cilj putovanja bio je upoznati jednu lokalnu europsku kulturu i agrikulturnu tradiciju te iz prve ruke vidjeti kako se poljoprivredni proizvođači te općenito ruralne zajednice nose s otvorenim europskim tržištem, kako funkcionira poljoprivreda na usitnjenim posjedima te koji su izazovi povezivanja poljoprivrede i turizma.

UFL u V 41

Osim nekoliko OPG-ova i farmi na području Varaždina i Koprivnice, grupa je posjetila i Kaznionicu u Lepoglavi, gdje je upoznala model resocijalizacije kroz poljoprivredu, koji je goste iz Amerike fascinirao gotovo jednako kao i tradicionalna večera uz mužikaše na OPG-u Glavina u Brezničkom Humu.

UFL u V 5

Oduševljeni baštinom i hranom

Tijekom petodnevnog posjeta gosti su imali priliku upoznati i bogatu kulturnu baštinu našeg područja: od varaždinskih baroknih bisera i Starog grada, do dvorca u Trakošćanu.

UFL u V 2

Podjednako ih je oduševila i lokalna gastronomija, kako ona restoranska, tako i kulinarsko umijeće kuhara Studentskog doma u Varaždinu, gdje je grupa tijekom boravka na našem području bila smještena. Kako saznajemo od Luke Jakopčića, organizatora putovanja, visoka razina opremljenosti Doma te uslužnost njegovog osoblja također su se izuzetno dojmili američkih gostiju.

Boravak u Varaždinu upotpunio je i odlazak na rukometnu utakmicu tijekom U19 Svjetskog prvenstva, čime je broj Amerikanaca koji su čuli za jedan od najpopularnijih sportova u nas porastao za – dvadeset!