Maruševečki kuburaši imali aktivan uskrsni vikend Foto: Josip Vrbanec

Maruševečki kuburaši imali aktivan uskrsni vikend

VV / Josip Vrbanec | 4.4.2024. u 12:00h | Objavljeno u Našim krajem

Nastupom kod Udruge vinogradara i voćara Sveti Antun Tužno završene su aktivnosti Kuburaške udruge Maruševec vezane uz Veliki tjedan i Uskrs.

Nakon što se na Veliku subotu sa svojom Stražom svetoga Jurja čuvali sveti grob u župnoj crkvi zajedno s članovima lovačkog društva "Fazan" popodne su nastavili još jednu tradiciju te nastupili u Novakima na imanju obitelji Kokotec.

U nedjelju na blagdan Uskrsa kuburaši su pucali nakon svete mise na prostorima uz crkvu. Uskrsni ponedjeljak donio je dva nastupa. Prvi je bio u Loboru gdje je održan 23. Hrvatski festival Žudija, Čuvara kristova groba čiji je domaćin bilo Viteško društvo Svetog Križa iz Lobora. Maruševečki su kuburaši uz domaćine i goste iz Marije Bistrice i Jakovlja zapucali na otvaranju festival nakon svete mise.

Cijelo događanje ovjekovječeno je milenijskom fotografijom poznatog Šime Strikomana s više od 300 sudionika koji su prikazali grb općine Lobor s prepoznatljivim križem. Festival je okupio oko 500 sudionika iz 35 župa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje njeguju tradiciju Žudija.

Drugi nastup bio je u ponedjeljak kod Udruge vinogradara i voćara Sveti Antun Tužno koja je održala već tradicionalnu biciklijadu pod geslom "Sedi na bic i skoči do goric". Polazak je bio u Varaždinu, a cilj u vinogradu udruge u Tužnom, predio Goranec. Ruta je prolazila kroz općine Vidovec i Beretinec, s tim da je u Vidovcu organizirana vožnja spretnosti uz kratku edukaciju koju su proveli djelatnici Prometne policije iz Varaždina.