FOTO Ulica Mihajla Pupina kao primjer novog modela uređenja varaždinskih ulica

| 12.6.2023. u 15:30h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj danas je zajedno s direktorom tvrtke Varkom Brunom Isterom, pročelnikom Upravnog odjela za gradnju i komunalno redarstvo Vladom Podbrežničkim i predstavnikom tvrtke Termoplin, voditeljem Odjela tehničke službe Tomislavom Dugandžićem obišao novoobnovljenu Ulicu Mihajla Pupina te predstavio novi model obnavljanja varaždinskih ulica.

Gradonačelnik je rekao kako su još prošle godine uvedene zajedničke koordinacije svih komunalnih tvrtki i Upravnog odjela za gradnju i komunalno redarstvo da se više ne bi događalo da u istoj ulici jedne godine jedna komunalna tvrtka izvodi radove, a druge godine druga, već da se zajednički kreće u radove.

„Primjer takve suradnje je Ulica Mihajla Pupina koju smo zajednički obnovili Grad, Varkom i Termoplin, postavljena je najmodernija LED rasvjeta, a završni sloj asfalta koji je ranije isključivo financirao Grad, sada su u određenim omjerima financirali svi izvođači. Komunalne tvrtke više neće krpati svoj uski dio koji su izrezali nego će se u potpunosti zajednički urediti habajući sloj asfalta.“ – kazao je gradonačelnik Bosilj.

Najavio je da su u Varaždinu krenuli zajednički radovi i na drugim lokacijama te da će se na Gradskom vijeću donijeti nova Odluku o komunalnom redu.

„U ovoj ulici više se neće smjeti u idućih sedam godina rezati niti kopati, osim ako će je izvođači nakon radova obnoviti u punoj širini. Zatim, ako je pojedina ulica zadnji puta obnavljana u razmaku od 7 do 20 godina, morat će se ta polovica nakon radova obnoviti od osi ulice pa do pločnika. Brinut ćemo za ovih naših 270 kilometara nerazvrstanih cesta koje imamo u gradu Varaždinu i koje su u našoj nadležnosti i nećemo više dozvoljavati da se one uništavaju. Idemo s ovim novim modelom pomoću kojeg ćemo dovesti naše ulice u zadovoljavajuće stanje.“ – zaključio je gradonačelnik.

Ukupna vrijednost radova rekonstrukcije Ulice Mihajla Pupina koja obuhvaća rekonstrukciju vodovodne mreže s priključcima, kanalizacijske mreže s priključcima, niskotlačne i srednjetlačne plinske mreže s priključcima i rekonstrukciju oborinske odvodnje i sanaciju kolnika iznosi 153.391,23 eura.

Bruno Ister naglasio je kako je Ulica Mihajla Pupina bila jedna od najgorih u gradu.

„Nakon što smo napravili rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže te svih priključaka, pričekali smo da Termoplin odradi svoj dio posla. Nakon toga raspisana je javna nabava da se ulica uredi. Ovo je sad jedna od najljepših ulica i služi kao primjer kako će se obnova raditi odsada.“ – rekao je direktor Varkoma te najavio da djelatnici Varkoma danas započinju iste radove cjelovite obnove u Ulici Tina Ujevića. Dodao je da je ovaj novi model uređenja nešto skuplji, ali nužan.

Tomislav Dugandžić iz Termoplina kazao je kako se prije sanacije ulice pristupilo promijeni plinskih priključaka i plinske mreže koja je postavljena davne 1978. godine.

„Promijenjeni su svi plinski priključci, imali smo dvije plinske mreže, niskotlačnu i srednjetlačnu, promijenjen je i priključak za Vindiju. Svi ti poslovi su obavljeni prije sanacije ulice.“

Pročelnik Podbrežnički najavio je i uređenja Ulice Irme Gorzo, Trenkove ulice, Gundulićeve od Franjevačkog trga do Trga slobode, Omladinske ulice, Istarske, izgradnju nove ulice u Grabanicama kao i potrebne sanacije na brojnim lokacijama.

Galerija slika