FOTO Sjajna kazališna večer u Sračincu, "Noć kazališta" otvorio Luka Vinter Foto: Općina Sračinec

FOTO Sjajna kazališna večer u Sračincu, "Noć kazališta" otvorio Luka Vinter

VV | 26.11.2023. u 10:00h | Objavljeno u Našim krajem

Sračinec se upisao na kartu mjesta u kojima se kazališnim predstavama obilježava tradicionalna "Noć kazališta". Na jednu večer, velika dvorana Doma kulture u Sračincu dobila je pravu kazališnu scenu, a mnogobrojni gledatelji uživali su u čak tri predstave.

20231125-19_04_06__ZVMK1662.jpg

- "Noć kazališta" je manifestacija koja prikazuje snagu i moć izvedbenih umjetnosti i bogatstvo kazališne djelatnosti u zemlji i na međunarodnom planu. Započela je kao jednodnevna manifestacija koja se održava svake treće subote u studenome od 2008. godine, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, no godinama prerasta prvotne okvire i izrasta u višednevnu manifestaciju kojoj je cilj ojačati vidljivost kazališne djelatnosti, kako profesionalne, tako i amaterske, te raditi na razvoju kazališne publike svih dobnih skupina, u nizu europskih zemalja. Udruga žena Preslica Sračinec, ove se godine po prvi put uključuje u ovu manifestaciju, organizacijom večerašnjeg događanja - rekla je predsjednica Udruge žena Preslica Stanka Miko. 

20231125-19_38_43__ZVMK1755.jpg

Večer je otvorio Luka Vinter, koji je izveo ulomke Balada Petrice Kerempuha Miroslava Krleže, uz pomoć statista Udruge umirovljenika Sračinec Svibovec Podravski i članova Udruge žena Preslica Sračinec. Luka Vinter poznat je upravo po ovom uprizorenju, koje tradicionalno izvodi u sklopu obilježavanja Seljačke bune u Donjoj Stubici, a autor je i romana "Živi ljudi".

 Drugu predstavu večeri izveli su glumci Udruge žena Vidovec, koja djeluje već 13 godina. Iza njih su mnogobrojni nastupi diljem Hrvatske, a ponajviše u našoj županiji. Svi njihovi igrokazi izvedeni su na domaćem vidovečkom govoru, a teme su iz svakodnevnog života. Na daskama u Sračincu izveli su predstavu "Sarma i kostaji".

20231125-19_50_27__ZVMK1779.jpg

Za kraj "Noći kazališta" u Sračincu, nastupili su glumci KUD-a Krapina. Relativno nova postava, koja djeluje od veljače prošle godine, već je realizirala brojne nastupe, 15 prošle i 19 ove godine. Najviše nastupaju u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i u okolnim županijama te Sloveniji. "Spoj na slijepo" predstava je nastala po tekstu Marine Đurase, a u Sračincu ju je izveo KUD Krapina.

20231125-20_24_51__ZVMK1827.jpg