FOTO Predstavljen program 25. Zeljarijade, sarma će ove godine biti posebna Foto: Krešimir Đurić

FOTO Predstavljen program 25. Zeljarijade, sarma će ove godine biti posebna

Varaždinske vijesti | 14.9.2023. u 12:18h | Objavljeno u Našim krajem

Danas je u atriju Županijske palače u Varaždinu predstavljen program 25. Zeljarijade u Vidovcu.

Tradicionalna kulturno-gospodarska manifestacija posvećena Varaždinskom zelju bit će održana od 22. do 24. rujna u Vidovcu, u organizaciji KUD-a Vidovec, a pod pokroviteljstvom Općine Vidovec i Varaždinske županije, dok je glavni pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

O značaju Zeljarijade te o samome programu govorili su zamjenica župana Silvija Zagorec, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja i suvlasnica OPG-a Cafuk Marija Cafuk te Ines Pavleković, predsjednica KUD-a Vidovec. Konferenciji je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

zeljarijada_vidovec_najava_programa_14092023_1.jpg

Zamjenica župana Zagorec je istaknula kako se danas najavljuje kulturna, gospodarska i gastronomska manifestacija koja se već punih 25 godina održava u kontinuitetu.

- Svaka dobra priče počinje i završava čovjekom. Zahvaljujući trudu, marljivosti i entuzijazmu, prvo pojedinca pa onda cjelokupnog sustava, Zeljarijada postoji, ona je bila i održavat će se. Međutim ono što čini zvijezdu u gastronomiji Zeljarijade je Varaždinsko zelje, to je jedan lokalni proizvod koji je prerastao na nacionalnu razinu, ima zaštitu oznake izvornosti na razini Europske Unije - istaknula je Zagorec.

zeljarijada_vidovec_najava_programa_14092023_5.jpg

- Varaždinska županija je kroz svoj resorni odjel, u suradnji sa stručnjacima, Općinom Vidovec i udrugom Zeljari, uspjela prije 6 godina dobiti oznaku izvornosti na razini Europske Unije za Varaždinsko zelje. Važno je istaknuti da Varaždinsko zelje živi u narodu. Naime, mnoge županije se prepoznaju po nizu svog identiteta i to nisu samo puste priče, a upravo je jedan od identiteta naše županije Varaždinsko zelje. Ono će imati svoju tradiciju, zahvaljujući samozatajnim, vrijednim i marljivim poljoprivrednim proizvođačima, koji njeguju tradiciju i prenose na buduće naraštaje. Ovim putem pozivam sve građane da posjete Vidovec i podrže Zeljarijadu te kušaju najfiniju sarmu na svijetu – poručila je zamjenica župana.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić je u svom obraćanju rekao kako je imao čast sudjelovati u organizaciji Zeljarijade od samih njenih početaka.

zeljarijada_vidovec_najava_programa_14092023_4.jpg

- Manifestacija je na početku bila lokalnog karaktera i odnosila se samo na našu općinu, s godinama je prerasla u županijsku, regionalnu i državnu, a unatrag nekoliko godina došli smo do toga da to bude manifestacija međunarodnog karaktera što me posebno veseli. To je jedina gastro manifestacija takvog karaktera gdje se promoviraju naši autohtoni i zaštićeni proizvodi, naše Varaždinsko zelje, promovira se kultura i gastronomija našeg kraja. To je za nas izuzetno važna i turistička manifestacija, a posljednjih nekoliko godina dosta ulažemo u razvoj turizma kroz izgradnju etno kuće, vinskog podruma i upravo su tu naše udruge izuzetno dobro uključene. Zahvaljujem svim udrugama koje su se uključile u ovu Zeljarijadu i pozivam sve ljude da nam se pridruže sva tri dana, a s obzirom na to da ove godine nastupaju kulturno–umjetnička društva iz Makedonije i Italije, to će biti jedan lijepi spektakl - rekao je Hranić.

A da je ove godine pripremljen zaista bogat i raznovrstan program, potvrdila je Ines Pavleković, predsjednica KUD-a Vidovec.

zeljarijada_vidovec_najava_programa_14092023_2.jpg

- Ove godine već u petak 22. rujna započinjemo Zeljarske igre u kojima sudjeluju djeca osnovnoškolske dobi, iz osnovnih škola Vidovec i Tužno, zatim imamo predstavljanje Varaždinskog zelja uz uprizorenje običaja gaženja zelja. Zabavni program održava se svakog dana tijekom vikenda, u petak nastupaju Tragovi i Activ band, u subotu Mejaši i Amazona band, a u nedjelju Faringaši i Dinacordi Luna band - rekla je Pavleković.

- U subotu započinjemo s Gospodarskim sajmom i Sajmom zaštićenih proizvoda, imamo mnogo izladača, kuha se "mega" sarma, a ove godine krećemo s podjelom sarme u 12 sati, budući da nam se sarma ove godine vratila u Vidovec. Naime, od početka do kraja pripremamo sarmu u našoj općini, gdje i zavrjeđuje biti - naglasila je.

- U nedjelju imamo međunarodnu smotru folklora i mimohod kudova, uz više od 500 sudionika, pokrivamo teritorij cijele Republike Hrvatske običajima i kulturom, a imamo i goste iz Makedonije, Češke, Slovenije i Mađarske, tako da Zeljarijada i ove godine ima međunarodni karakter. Tu su i konjari i konjske zaprege, koje dolaze iz svih krajeva Hrvatske – najavila je Ines Pavleković.

zeljarijada_najava_14092023.jpg

Čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja i suvlasnica OPG-a Cafuk Marija Cafuk također je pozvala sve ljude dobre volje da posjete Vidovec i uživaju u sarmi.

zeljarijada_vidovec_najava_programa_14092023_3.jpg

- Zeljarijada je jednako Varaždinsko zelje. Ove godine posjetitelji će imati priliku probati sarmu koja se priprema u Vidovcu i bit će nešto drukčija nego prijašnjih godina. Naime, više neće biti na metre, nego pojedinačno, a umjesto riže, za pripremu će se koristiti hajdinska kaša. Znači, riječ je uglavnom o svim zaštićenim proizvodima u Varaždinskoj županiji pa će tako ova sarma biti nešto posebno. Manifestacija Zeljarijada je posvećena svim poljoprivrednicima, a ove godine je bila dosta teška proizvođačka godina, bilo je suše, bilo je svega, međutim, svi poljoprivrednici, što se tiče Udruge Zeljari i Varaždinsko povrće, uključili su se svojim donacijama te im svima zahvaljujem - istaknula je Marija Cafuk.

zeljarijada_vidovec_najava_programa_14092023_6.jpg

Nakon predstavljanja programa priređena je degustacija sarme koju je spremio kuhar Eugen Đurđek.

zeljarijada_vidovec_najava_programa_14092023_9.jpg

zeljarijada_vidovec_najava_programa_14092023_8.jpg

zeljarijada_vidovec_najava_programa_14092023_7.jpg

Označeno u