FOTO Održane 4. dječje seoske igre pod nazivom Kak su se naši dedek i babica igrali

vv | 18.9.2023. u 18:08h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva „MAK“ Trnovec, te pod pokroviteljstvom Općine Trnovec Bartolovečki i Varaždinske županije, ovog su vikenda u Trnovcu održane 4. dječje seoske igre pod nazivom „Kak su se naši dedek i babica igrali“. Više desetaka mališana oprobalo se u igrama koje su nekada bile uobičajene, a danas manifestacije poput ove pokušavaju sačuvati sjećanja na te dane.

- Općina Trnovec Bartolovečki uvijek je podržavala događanja koja su usmjerena na očuvanje naše tradicije i baštine. Još kada su u pitanju najmlađi koji na taj način dobivaju spoznaju koji su njihovi korijeni i kako se nekada na ovim prostorima živjelo, naporno radilo, ali i zabavljalo, onda su ovakve manifestacije pun pogodak – izjavio je član Općinskog vijeća i imenovani zamjenik načelnice Općine, Zdravko Hudler, koji je i otvorio manifestaciju.

A nekoliko desetaka mališana, okupljenih u četiri ekipe, natjecali su se u nošenju jaja u žlici, kotrljanju guma, vožnji živih tačaka, gađanju limenki, bacanju loptica u korpu, slaganju kocki od kocija, pretakanju vode te nezaobilazne igre skakanje u vreći.

- Cilj dječjih seoskih igara je upoznati mlađe naraštaje s tradicijskim igrama našeg kraja te ih potaknuti na što kvalitetnije provođenje slobodnog vremena u igri i druženju u prirodi na svježem zraku. Dječje seoske igre natjecateljskog su karaktera, a tijekom njihovog održavanja potiče se zajedništvo unutar tima, poštovanje suparničkih timova te poštivanje pravila igara i fair play – pojasnila je u ime organizatora tajnica KUD-a „Mak” Mirjana Vugrinec.

Iako je rezultat i plasman svakako bio u drugom planu, treba istaknuti da je prvo mjesto osvojila ekipa KUD-a „Mak“ Trnovec Makači 1. Druga je bila ekipa KUD-a „Mak“ Trnovec Makači 2, dok su se na treće mjesto plasirali mališani iz ekipe KUD Martijanec. Ekipa Dječjeg vrtića „Zeko” Trnovec zauzela je četvrto mjesto. Uz zabavu mališana, nije nedostajalo ni zabave i sportskih sadržaja za roditelje koji su se oprobali u potezanju užeta te vožnji živih tačaka.

- Iza nas su još jedne dječje seoske igre koje su u nekoliko sati zabave i smijeha spojile najmlađe, roditelje ali i djedove i bake. Upravo to je cilj ove manifestacije - druženje, dobra zabava te očuvanje sjećanja na nekadašnji način života u našem kraju – zaključio je predsjednik KUD-a „Mak” Miro Koren.