FOTO Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec posjetila djeca i zaposlenice udruge Nada Ivanec

vv | 26.2.2024. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem

Uz stručno vodstvo Centra, kojem su asistirale učenice Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, ujedno i polaznice Centra izvrsnosti Varaždinske županije, Eva i Melani, posjetitelji su kroz izložbeni postav Centra pobliže upoznati s velikim dijelom ivanečke povijesti iz doba Domovinskog rata.

Nemjerljiv je, često nepravedno zapostavljen značaj ivanečkoga kraja u obrani Domovine, istaknuli su prezenteri Centra, te gostima predstavili neke specifičnosti koje sadrži, poput originalnih uniformi, ratnih fotografija s 'dubljim pričama' na kojima su neki prepoznali članove svojih obitelji, sudjelovanjem branitelja ivanečkog kraja u obrani Bosanske Posavine, kao i s činjenicom da Ivanec ima 'svog' generala Tihomira Kundida, aktualnog zapovjednika Hrvatske Kopnene vojske, koji je svoje ratne fotografije, u doba dok je bio pripadnih slavnih Gromova, ustupio Centru.

Pjer Jagetić je pokazao uređaje korištene u Domovinskom ratu, te pojasnio načine komunikacije među hrvatskim braniteljima u ratnim vremenima.

Gosti su se upoznali su se s vukovarskim braniteljima, čuli neke njihove dojmove, anegdote s terena, potencirane njihovim pitanjima, predstavljena su im sredstava komunikacije iz doba Domovinskog rata, te pušteni neki kadrovi dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“, kojeg su napravili UDVDR Ivanec i HVIDR-a Ivanec u razdoblju od 2019-2021. godine, a neki su se i ohrabrili te obukli neprobojni prsluk i zaštitnu vojnu kacigu.

Član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec i član Ivanečkog kluba kolekcionara, poznati ivanečki numizmatičar Martin Lukavski predstavio je svoju bogatu zbirku novaca iz doba Domovinskog rata s područja tadašnjih država, a i šire, što je, uz njegova stručna pojašnjenja, izazvalo veliki interes i ove grupe posjetitelja.

U završnom dijelu posjeta voditelj edukacijskog tima Memorijalnog centra Domovinskog rat Pjer Jagetić uručio je predsjednici udruge Nada Mladenki Ravenski knjigu „SVJEDOČIM“, koja govori o stradavanju mještana krajnjeg istoka Hrvatske, točnije naselja Tovarnik i Ilača u Domovinskom ratu, u čijoj su obrani sudjelovali i pripadnici ivanečke policije.

Gđa. Ravenski zahvalila je na prijemu i najavila dolazak još jedne skupine djece iz Udruge Nada u razgledavanje Centra.

- Posebno nas raduje interakcija djece s prezenterskim timom tijekom njihova posjeta Centru i brojna pitanja koja su nam postavila, što je doka da su sa zanimanjem 'upijala' njegov sadržaj i pojašnjenja tijekom obilaska. Te izražavano zahvalnost Udruzi udomitelja Nada Ivanec što su nas posjetili, nadamo se da smo im uspjeli predstaviti ulogu našega kraja u Domovinskom ratu i radujemo se nastavku suradnje, kojega je najavila - istakli su iz centra.

- Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec ulazi u svoj četvrti mjesec postojanja, a mi s velikim zadovoljstvom možemo reći da se broj posjetitelja 'penje' prema impozantnoj brojci od njih - 800. S obzirom na to da su individualni posjeti kontinuirani, te da su u tijeku dogovori oko termina obilaska s nekoliko grupa u tijeku, a neki su datumi već i potvrđeni, očekuje se da će taj broj uskoro biti i premašen. Centar je za pojedinačne posjete, informacije i dogovore otvoren srijedom od 9:30 do 12 sati, u kojem je vremenu moguć i dogovor za grupne posjete po željama - zaključili su.