FOTO Na izložbi vina "Vinea 2024." 32 zlatna odlična i pet šampiona: "Dođite na graševinu i dobar vinički gemišt" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Na izložbi vina "Vinea 2024." 32 zlatna odlična i pet šampiona: "Dođite na graševinu i dobar vinički gemišt"

IHR/Varaždinske vijesti | 16.3.2024. u 14:54h | Objavljeno u Našim krajem

Vinica je danas bila u znaku - vina! U prostorijama Općine održana je tradicionalna, 24. Izložba vina "Vinea 2024." pod pokroviteljstvom Općine Vinica, a u organizaciji Udruge vinogradara Vinea.

Za ovogodišnju izložbu zaprimljeno je 210 uzoraka vina i rakije, od čega najviše, 186 uzoraka bijelih vina, a na osnovu postignutih bodova 32 vina su osvojila zlatnu diplomu, 116 uzoraka srebrnu, 43 brončanu diplomu, a dodijeljena su i tri priznanja, dok je 16 uzoraka odbačeno. Šampionima izložbe proglašena su pet vina i to: Manzoni bijeli suho Antuna Dobrotića iz Varaždina, koje je ujedno i najbolje ocijenjeno vino izložbe, bijeli pinot suhi Roka Kovačića "vina Klajbus" iz Vratna Gornjeg, miješano bijelo polusuho vino Branka Kokot iz Selca Križovljanskih, miješano bijelo suho vino Zdravka Boltek iz Marčana cabernet sauvignon suho Darka Bujanca iz Varaždinskih Toplica.

vinea17.JPG

- Ove godine zaprimili smo 210 uzoraka vina, od čega je bilo i sedam rakija, a prevladavaju miješana vina - rekao je predsjednik Udruge Vinea Roko Kovačić.

Predsjednik Udruge viničkih vinogradara ustvrdio je kako je godina iza njih bila iznimno teška, što se odrazilo i na kvalitetu vina.

- Po rezultatima imamo samo 15 posto zlatnih odličja što je dosta nisko u odnosu na broj zaprimljenih uzoraka. Zadovoljstvo mi je što se iz godine u godinu kod naših vinogradara vide pomaci, uvode se sustavi hlađenja i prebacuju se na inox posude, pa su vina i kvalitetnija - rekao je predsjednik Udruge Vinea, čiji članovi puno vremena ulažu i u edukaciju svojih članova kako bi kvalitetu viničkih vina podigli na još jednu višu razinu.

Načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec, prof. podsjetio je kako je vinički kraj poznat po odličnim vinima, koja su se pila i na bečkom dvoru.

vinea9.JPG

- Iznimno mi je drago što je tradicija ove izložbe nastavljana i ove godine. Možemo biti zadovoljni kvalitetom vina, a važno je što naši vinogradari imaju potporu u Udruzi i rade sve bolja i bolja vina. Nadam se da je ovo posljednja izložba koja se održava ovdje i da će se već sljedeće izdanje održati u obnovljenom dvorcu Opeka - rekao je načelnik Općine Vinica koji je sve pozvao da kušaju graševinu, po kojoj je Vinica poznata, ali i na dobar vinički gemišt.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec slaže se da fine hrane nema bez dobrog vina.

- Ova je izložba poznata i ima dugu tradiciju, a ona se ne bi mogla realizirati bez Udruge Vinea, čiji članovi zaista ulažu puno truda, rada i energije na promociji vinogradara, vina i Općine Vinica. Svi znamo da je viničko vinogorje poznato, a ova izložba promiče vinogradare i vino - istaknula je zamjenica župana i podsjetila kako se Varaždinska županija u protekle četiri godine visoko pozicionirala na vinskoj karti Hrvatske te drži drugo mjesto, odmah iza Istarske županije.

- Na Decanteru smo osvojili 129 medalja. Vjerujem da će se naši vinari i dalje educirati i proizvoditi kvalitetna vina, a s otvorenjem Regionalnog centra u poljoprivredi ovdje će se nalaziti i laboratorij za ispitivanje vina, što je također prilika za stjecanje novih znanja i kompetencija svim vinogradarima i vinarima - istaknula je.

vinea27.JPG

Na izložbi je bio i predsjednik Općinskog vijeća Vinice i saborski zastupnik Predrag Štromar, koji je i sam osvojio dva srebra, za graševinu suhu i polusuhu.

- Bilo koje vino ovdje da se proba, nitko neće biti nezadovoljan i svi će ići sretni kući - poručio je i dodao kako ova izložba nije samo natjecanje, već učenje i edukacija.

vinea28.JPG

- Članovi udruge organiziraju brojne seminare i edukacije tijekom godine kako bi naši vinogradari mogli naučiti nove tehnologije u proizvodnji vina. Na području naše općine imamo dosta mladih vinogradara, ali imamo problem sa žuticom, koja uništava stare nasade. S Ministarstvom poljoprivrede rješavamo taj problem i nadam se da će se što prije iskorijeniti kako bi vinari imali što bolji urod, a onda i vina - rekao je Štromar, koji je i otvorio 24. Izložbu vina "Vinea 2024."

Dio atmosfere pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.