Dječji vrtići u Hrastovljanu i Črešnjevu dobivaju drugu smjenu i nove usluge

MGA/Varaždinske vijesti | 26.5.2019. u 17:57h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama Dječjeg vrtića „Duda“ u Hrastovljanu održana je početna konferencija EU projekta „Nove usluge dječjih vrtića Duda i Ježić”, financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

Cilj projekta je produljenje radnog vremena uvođenjem produljenog i poslijepodnevnog programa za 50 djece u vrtićima "Duda" i "Ježić" te osnaživanjem kapaciteta vrtića (osposobljavanjem djelatnika i
uvođenjem novih programa) kako bi se poboljšala kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa a time i zadovoljstvo djece i roditelja.

Korisnik projekta je Dječji vrtić „Duda“, a partner na projektu je Dječji vrtić „Ježić“ iz mjesta Črešnjevo u Općini Beretinec. Projekt će se provoditi ukupno 30 mjeseci (od travnja 2019. do listopada 2021.
godine), a uz pružanje novih i proširenih socijalnih usluga zajednici te uvođenje novih programa u dječje vrtiće, omogućit će zapošljavanje ukupno 8 osoba. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 2.718.109,77 kuna, koji će sa 100% iznosa biti pokriveni iz Europskog socijalnog fonda.

U općinama Martijanec i Beretinec je obuhvaćenost djece do 7 godina starosti u programima ranog i predškolskog odgoja oko 48%. Budući da je prosjek obuhvaćenosti djece vrtićkim programima na razini EU 82,8%, vidljivo je zabrinjavajuće odstupanje, koje ukazuje na moguć problem slabije priuštivosti programa ili neprilagođenosti radnog vremena sa stvarnim potrebama roditelja. Obje općine suočavaju se pritom s nepovoljnim demografskim promjenama.

Ispitivanjem potreba stanovnika općina obuhvaćenim ovim projektom utvrdila se potreba pružanja usluga poslijepodnevnog odnosno produljenog predškolskog programa te interes za uvođenje dodatnih programa poput učenja stranih jezika, raznih kreativno-didaktičkih radionica ili inkluzivnog programa za djecu s poteškoćama u razvoju. Nove socijalne usluge koje će se ovim projektom uvesti unaprijediti će kvalitetu života stanovništva te njihovo zadovoljstvo životom u lokalnoj zajednici.

Glavni cilj projekta „Nove usluge dječjih vrtića Dudai Ježić“ je povećanje broja djece uključene u program ranog i predškolskog odgoja te unaprjeđenje kvalitete odgoja i obrazovanja u oba dječja vrtića i to kroz sljedeće projektne rezultate:

1) Omogućavanje produljenog programa za 30 djece (3,5 sata) i poslijepodnevnog programaza 50 djece

2) Upis 8 djece u redovan program s liste čekanja (DV Duda)

3) Izradu, verifikaciju i uvođenje posebnih programa: ranog učenja engleskog jezika, predškoleza djecu izvan redovnog plana i programa, plesne škola, Montessori programa, Baby Signsprograma te programa zaštite okoliša i ravnopravnosti spolova za provedbu u vrijemeproduženog boravka

4) Provođenje igraonice za djecu koja nisu korisnici vrtićkog programa (DV Ježić)

5) Edukacija odgojnog osoblja za provođenje novih programa

6) Opremanje prostora opremom za provedbu novih programa

Na početnoj su konferenciji o projektu, aktivnostima i očekivanjima vrtića, ali i zajednica u kojima rade govorili Tihana Ledenko, ravnateljica DV „Duda“, Anita Benko, ravnateljica DV „Ježić“ te Dubravka Novak, suvlasnica DV „Duda“.