Do kada šutnja?

| 23.10.2018. u 08:40h | Objavljeno u Iz moga kuta

Dok se na lokalnoj, varaždinskoj sceni raspravlja koliko se i čega pojede u mjesnim odborima, a na nacionalnoj razini više brine o izbornom zakonu susjedne nego vlastite zemlje – barem javno, budući da sve oko Građanske inicijative Narod odlučuje ipak govori nešto drugo – gotovo bez komentara prolazi najavljeno ulaganje američkog investitora Jeffa Blackarda.

Naravno, ne odnosi se na to na njegovu vrlo dobro popraćenu nakanu da – nakon naselja Adriatica, 250 milijuna dolara vrijedne replike Supetra podignute u Teksasu - izgradi “Pašman rijeveru”, naselje vrijedno čak pola milijarde eura (!), već da u sklopu povezivanja s C.I.O.S.-om Blackardova Zero Global Waste instalira „inovativnu tehnologiju” zahvaljujući kojoj bi se u varaždinskom MBO postrojenju u Brezju, kao nigdje u Europi, proizvodili gorivi briketi - iz smeća!?

- Impresionirao nas je varaždinski pogon, a C.I.O.S. smatramo besprijekornim partnerom za implementaciju naše tehnologije – rekao je Blackard, a njegov poslovni partner i bivši senator Rick Santorum pojasnio je da „Amerika ima niz birokratskih prepreka“ (?) pa su odlučili kontaktirati „neke od prijatelja da nađu zemlju u kojoj bi tehnologija bila instalirana te se mogla širiti“. Isto tako odjeknula je i izjava Santoruma da nova tehnologija može “ukloniti bale, zemlju učiniti ljepšom”, pa „ako ovako nešto ne može dobiti podršku hrvatske Vlade, što onda može?“

Nisu, naravno, ovo prešutjeli baš svi. Kad je američkom političaru SAD primjer za birokratske prepreke, a dobru priliku za poslovanje traži u Hrvatskoj, onda to izazva nevjericu pa i čuđenje. Tako bivši ministar Slaven Dobrović piše da su „američka ulaganja dobrodošla, ali ne pod svaku cijenu“, kao i da Hrvatska “nije neka siromašna zemlja na rubu civilizacije gdje neki mogu dobro zaraditi”, već zemlja u kojoj se “ipak zna promišljati i odabrati pravi put”, pri čemu poziva američke ulagače da posjete Krk, Čakovec, Prelog”.

Ako se ne želi dati povod ovakvim komentarima - koji ne nude rješenje za bale i prešućuju odvoz na odlagališta i u sredinama koje najviše izdvajaju - svakako bi trebalo što prije objasniti o kakvoj se zapravo tehnologiji radi, kud će se s briketima i tome slično. Istovremeno, lokalna bi vlast trebala pojasniti što znači mogući dolazak američkog ulaganja, pogotovo za rješavanje bala i najavljen otkup udjela u MBO-u.

Šutjeti o tome nema smisla, pogotovo nakon što neki tvrde da su već vidjeli kako u Vijećnicu ulazi nekada tu angažirani zagrebački odvjetnik, i to skupa s Mladenom Jozinovićem, bivšim direktorom Piškornice, koji sada radi kao savjetnik američkog investitora.