PRIPREME ZA BERBU Za dobro vino važna je higijena u podrumu

Napisao/la: -

Berba i prerada grožđa te korištenje enoloških sredstava bile su glavne teme predavanja koje je u ponedjeljak 28. kolovoza, u društvenom domu u Donjem Knegincu, organizirala Udruga voćara i vinogradara “Varaždinbreg”.

Redovnom ciklusu predavanja koja organizira udruga odazvalo se šezdesetak malih proizvođača vina s područja općine Gornji Kneginec i Varaždinskog vinogorja, a predavanje je održao enolog Nenad Maslek, predstavnik tvrtke PaVin.

Predavač je tematikom obuhvatio procese tehnološke zrelosti grožđa, berbu i preradu grožđa, taloženje i fermentaciju mošta te upotrebu enoloških sredstava za bijela i crna vina. U prvom dijelu predavanja Maslek je istaknuo kako svaki vinar zna da je vino proizvod mikrobiološkog procesa te i da je tu izuzetno važna higijena.

- Higijena berbe grožđa i higijena u podrumu je jedan od bitnih momenata jer tu je veliki broj mikroorganizama koji utječu na samu kvalitetu vina. Grožđe se stoga treba brati po što hladnijem vremenu, stavljati u što manje sanduke, paziti da se grožđe ne ozljedi i u što kraćem roku ga dostaviti od vinograda do podruma, ukazao je Maslek. Uvijek treba, kako je naglasio, koristiti minimalne ili optimalne količine sumpora, koji štiti vino od oksidacije i štetnih mikroorganizama.

- Nakon toga sve to treba što prije preraditi i ići u postupak bistrenja mošta. Mošt se ne smije prebistriti, poslije fermentacije treba ići u brzi pretok u roku od 24 do 48 sati. Često vinari griješe kod same fermentacije, jer ne smije se staviti ni premalo ni previše živih stanica kvasca, već njihov broj u moštu mora biti optimalan - naglasio je Maslek. Istaknuo je i važnost svakodnevnog pra- ćenja tijeka fermentacije mošta i njegovo kušanje, kako bi se na vrijeme moglo detektirati eventualne mane ili neželjene pojave te pravovremeno reagirati.

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.