Potpisani ugovori: Dva milijuna kuna za kulturu, zdravstvo i obrazovanje te 350.000 za poljoprivredu

| 16.10.2017. u 20:05h | Objavljeno u Aktualno

-Dobro je da imamo ovako šaroliko civilno društvo u gradu jer snaga i bogatstvo jednog grada ne mjeri se toliko po broju projekata i visini proračuna već po broju udruga što dokazuje da se ljudi znadu sami organizirati kako bi mogli artikulirati svoje želje – rekao je danas gradonačelnik, Ivan Čehok u palači Herzer povodom dodjele ugovora predstavnicima 30- ak različitih udruga koje djeluju na području grada.

Naime, potpisivanjem ugovora o dodjeli financijske potpore Grad je sveukupno izdvojio oko dva milijuna kuna za udruge civilnog društva i za udruge koje se bave promicanjem grada Varaždina organizirajući gospodarske, turističke i druge manifestacije dok je za poljoprivredne proizvođače izdvojeno oko 350 tisuća kuna.

-Najviše je izdvojeno za kulturu, obrazovanje i zdravstvo – rekao je Čehok, dodajući da možda ta sredstva nisu velika, ali za udruge puno znače jer većina njih živi od sponzorstva ili članarina tako da će im ovaj iznos dodatno pomoći oko pokrivanja režijskih troškova.

Jedna od potpisnica ugovora bila je i Mara Bogović kao predstavnica Udruge za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije. Ona je tim povodom istaknula da sve ove potpore od strane Grada Varaždina jako puno znače svim udrugama za obavljanje njihovih predviđenih programa i ostvarivanje njihovih ciljeva.

-Prema novom zakonu sve udruge ostvaruju svoja financijska sredstva javljanjem na natječaje koji se raspisuju na nivou jedinica lokalne, regionalne samouprave ili na državnom nivou ili bilo kakve druge institucije koje su usmjerene za financiranje ovakvih aktivnosti udruga. Stoga, takva sredstva puno znače udrugama koje kroz to realiziraju svoje aktivnosti i ostvaruju različite humanitarne akcije, provode različite kulturne ili druge manifestacije kao i poljoprivrednim proizvođačima koje Grad direktno sufinancira za prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržnici – objasnila je Bogović.