Obitelj Stručić: Vina htjeli oplemeniti jasnim regionalnim identitetom pa krenuli u proizvodnju pjenušca

Napisao/la: -

Vinska priča supružnika Tomislava i Sanje Stručić nije uobičajena i ne počiva na stoljetnoj obiteljskoj tradiciji već postoji unazad dvadeset godina. Iako su naslijedili vinograd od Sanjinog oca Dragutina Crnkovića i radili u njemu samo iz hobija svoja su vina željeli oplemeniti jasnim regionalnim identitetom pa tako krenuli u proizvodnju pjenušaca. Kažu bilo je tu puno truda i odricanja, a vinogradarstvo zahtjeva i dosta ulaganja. Na 3.000 sadnica zasadili su još dodatnih 10.000 čokota i ozbiljno se prihvatili posla.

- Praćenjem novih trendova u vinarstvu, s kojima smo se upoznali odnosno kušali na bezbrojnim sajmovima kao i tijekom posjeta poznatijim vinogradarskim regijama jednostavno smo se oduševili i odlučili iste kreirati od onog što mi imamo u našem vinogradu – prisjećaju se početaka supružnici Stručić iz Ludbrega.

Trud se isplatio jer danas su poznati po svom pjenušcu kojeg je Hrvatski zavod za Vinagradarstvo i vinarstvo ocijenio vrhunskim vinom što znači da su mikroklimatski uvjeti Ludbreškog vinogorja zapravo idealni za proizvodnju grožđa i za lagana vina s malo alkohola, za pjenušce kao i za kasne berbe i predikate.

- To nam je poticaj za daljnje širenje i stvaranje brenda jer što se tiče naše županije, jedini smo ozbiljni proizvođač pjenušaca koji je stavljen u promet - govore.

Pjenušac se u Vinariji Stručić radi tradicionalnom metodom vrenja u boci. Prvo bazno vino fermentira, a sugovornici koriste sto posto chardonnay. Nakon čega se čisti od bjelančevina i odleži osam mjeseci u drvenoj bačvi. Slijedi punjenje u boce koje mogu izdržati pritisak od deset bara. Stavlja se šećerni liker i kvasac što opet potakne vrenje u boci. Pune boce tako stoje dvije godine, uz povremeno okretanje i na kraju čišćenje od taloga.

                                                                                             Što su još rekli i koji su im planovi čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.