Varaždinska Turistička zajednica pronašla novo "gnijezdo" za instalaciju „Ptice“ u Habdelićevoj ulici

MGA | 1.5.2022. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

Najvrjedniji turistički resurs i najvažnija turistička atrakcija Varaždina njegova je povijesna jezgra. Taj javni urbani prostor svojim skladom, graditeljskom i umjetničkom baštinom, poviješću, ali i kulturološkim kontekstom stvara „magiju“ Varaždina koja ga je i pretvorila u jednu od najuspješnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske.

Turistička zajednica grada Varaždina već punih deset godina, kroz projekt „Umjetnost na ulici - urbani mobilijar u funkciji turizma“ oplemenjuje javni prostor Varaždina raznolikim, razigranim te istovremeno umjetnički vrijednim urbanim instalacijama od kojih su mnoge i same postale turističkim atrakcijama.

Do sada je u povijesnoj gradskoj jezgri postavljen cijeli niz umjetničkih instalacija poput gradskih “cimera” (kornjača, sirena, železni čovek...), instalacija Pogled i Ptice, klupe Obluci, Kraljevskog trona, Krinoline ljubavi, instalacija Varaždinsko zelje i Varaždinski klipič ili glazbene klupe, a protok vremena iziskuje i njihovo održavanje, kako bi zadržale svu vrijednost, zabavnost ili ljepotu, kojom privlače pažnju i turista, ali i samih Varaždinaca i Varaždinki.

Jedna od prvih instalacija bile su „Ptice“, autorski rad varaždinskog umjetnika Jurice Mihinjača, koja je postavljena 2012. godine na skrovitoj i romantičnoj lokaciji prolaza prema restoranu Domenico. Zbog građevinskih radova su „Ptice“ morale napustiti svoj dom, no Turistička im je zajednica, na desetu godišnjicu njihova postavljanja i provođenja projekta, pronašla novo gnijezdo. Jato od 25 „ptičica“ je tako doletjelo i skrasilo se u Habdelićevoj ulici, na putu prema Šetalištu Vatroslava Jagića, jednoj od najfrekventnijih pješačkih točki povijesne gradske jezgre na kojem će moći, ako već ne pjevati, onda sigurno uveseljavati prolaznike i turiste.