U Varaždinu traje 14. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Foto: VAFI & RAFI

U Varaždinu traje 14. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Varaždinske vijesti | 1.6.2023. u 09:49h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je prošlog tjedna u Rijeci održan prvi dio manifestacije, ovih dana traje varaždinski dio VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih.

Festival je posvećen animiranom filmu, a uz profesionalne filmove varaždinsku publiku očekuje čak 97 selektiranih animiranih filmova koje su radila djeca i mladi iz svih krajeva svijeta!

vafi_rafi_varazdin_01062023_1.jpg

Projekcije u Varaždinu su započele ovu srijedu u jutarnjim satima, a festival su službeno otvorili predsjednik Gradskog vijeća grada Varaždina Lovro Lukavečki u ime varaždinskog gradonačelnika te Dubravka Kalinić Lebinec i Hrvoje Selec ispred organizatora.

Filmovima namijenjenima najmlađoj dobnoj skupini, onoj vrtićkoj, krenula je prva projekcija, a prisutna djeca glasnim su pljeskom otvorila varaždinski dio festivala koji će ove godine kroz 12 službenih projekcija ugostiti više od 1.000 djece i mladih koji su već potvrdili svoj dolazak u kino Gaj.

vafi_rafi_varazdin_01062023_2.jpg

Upravo će djeca i mladi iz Rijeke i Varaždina odlučiti koji su najbolji filmovi u ovogodišnjoj RAFI sekciji. Profesionalne filmove selektirali su u ime organizatora Dubravka Kalinić Lebinec i filmski kritičar Boško Picula, a od 761 pristiglog filma u službenoj RAFI konkurenciji nalazi se njih čak 69 iz 95 zemalja.

vafi_rafi_varazdin_01062023_3.jpg

Ovogodišnju selekciju za VAFI sekciji odradile su Lucija Oroz, diplomirana animatorica te Maja Flego, dugogodišnja članica žirija Plavi VAFI koja se nakon desetak godina odlično snašla u novoj ulozi. Za službeni program varaždinskog festivala, od 282 animirana filma odabrale su njih 97. Stručni žiri će dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju.

vafi_rafi_varazdin_01062023_4.jpg

Ovogodišnji stručni VAFI žiriji čine Hana Repše, voditeljica festivala Enimation iz Slovenije, Seta Veličković Cvetković, mentorica brojnih radionica animiranog filma iz Srbije te Daniel Šuljić, animator i programski direktor Animafesta Zagreb. A filmove kojima se najviše promiču dječja prava nagradom Plavi VAFI nagradit će Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, zatim tajnica HFS-a i producentica Tatjana Ačimović te predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Knežević Barišić.

Osim služenih projekcija u sklopu popratnog programa festivala održava se i izložba posvećena autorima koji su bili dio ove varaždinske priče u prošlim izdanjima festivala, ali i dvije zanimljive radionice animiranog filma.

vafi_rafi_varazdin_01062023_5.jpg

Tako grupa djece osnovnoškolske dobi kroz igru s glinom u prostoru udruge Kerameikon uči svoje prve korake u animaciji kroz tehniku stop animacije, dok druga grupa mladih polaznika u prostorima VANIME radi animirani film posvećen Varaždinu kroz mentorstvo japanske animatorice Maye Jonesho. Nastali radionički filmovi premijerno će biti prikazani ovu subotu s početkom u 18 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 kada je na rasporedu svečana dodjela nagrada.

vafi_rafi_varazdin_01062023_6.jpg

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

vafi_rafi_varazdin_01062023_7.jpg

Označeno u