Povijesna zastava DVD-a Varaždin proglašena kulturnim dobrom

VV | 3.5.2017. u 13:17h | Objavljeno u Društvo

DVD „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ ili DVD Varaždin, primio je 30. ožujka ove godine Rješenje Ministarstva Kulture RH u kojem „Utvrđuje se da zastava Prvoga hrvatskoga vatrogasnog zbora u Varaždinu iz 1864. i 1904. godine u posjedu Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu ima svojstvo kulturnog dobra.

Naime, nakon obnove zastave u Restauratorskom centru Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Ludbregu, zastava je službeno predstavljena javnosti u povodu akcije Noć muzeja 27. 1. i nalazi se u stalnom postavu Hrvatskog Muzeja vatrogastva u Varaždinu.

Zastava i muzej s eksponatima moći će se besplatno pogledati u nedjelju 14. svibnja od 9 do 14 sati. Taj dan mladež DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu organizira u povodu Svibnja - mjeseca zaštite od požara „OTVORENA VRATA VATROGASNOG DOMA“ u Varaždinu Trenkova 44. te će posjetioci moći osim razgledavanja Muzeja vatrogastva, razgledati vatrogasnu opremu DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, biti na vježbi mladeži društva, sudjelovati u vježbama koje su namijenjene za vatrogasnu mladež i projekcijama prigodnih edukativnih vatrogasnih filmova.

U čitavu manifestaciju uključit će se djelatnici JVP Grada Varaždina, kao i članovi Rafting kluba „Matiz“ iz Varaždina, sa dijelom svoje opreme, a koji već niz godina vrlo kvalitetno surađuju sa varaždinskim vatrogascima.

Sve aktivnosti provodit će mladež Društva uz nadzor mentora, sve u želji popularizacije dobrovoljnog vatrogastva i pomlađivanju Društva.