PONOS II "Pomoćnici u nastavi su velika pomoć učiteljima, zaslužuju biti zaposleni na stalno"

IHR | 19.7.2022. u 13:18h | Objavljeno u Društvo

- Kao pomoćnik u nastavi zadužena sam za skupinu djece, pomažem učiteljima u nastavi i djeci u savladavanju gradiva - otkrila nam je Viktorija Bučela Komes, socijalna radnica koja na Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar radi kao pomoćnik u nastavi. Ona je jedna od ukupno 56 pomoćnika u nastavi i četiri stručna komunikacijska posrednika koji su tijekom prošle školske godine radili s ukupno 72 učenika s teškoćama u razvoju, što im je omogućeno kroz projekt PONOS II - Pomoćnici u Nastavi - OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju II".

- Zahvaljujem se svima vama na požrtvovnom radu kojim pomažete upravo djeci kojoj je vaša pomoć od nemjerljive važnosti za cijelo školovanje, pa time i za budućnost. Ovom prigodom najavljujem da smo 4. srpnja prijavili projekt PONOS III, vrijednosti 2,9 milijuna kuna, na natječaj te vjerujem da će biti odobren, kao i svih godina do sada. Prošli tjedan objavljen je i javni poziv za pomoćnike u nastavi te pozivamo sve dosadašnje pomoćnike, kao i one koji se žele uključiti, da se jave - rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na prošlotjednoj završnoj konferenciji ovog projekta održanoj u palači Herzer, a kojem je nositelj Grad Varaždin.

Ravnateljica IV. OŠ Varaždin Jasmina Dvorski istaknula je kako bi bez pomoćnika u nastavi sve bilo puno teže.

- Projekt je unaprijedio nastavu, olakšao odgojno-obrazovni proces, rasteretio učitelje koji su inače samostalno morali prilagođavati i individualizirati nastavu tako da smo ponosni na PONOS i radujemo se nastavku projekta. Pomoćnici u nastavi su osobe koje su "uronjene" u odgojno obrazovni proces, njima je plaća egzistencija i bilo bi dobro da se na razini države, moguće osnivača, njihovo zanimanje profesionalizira i da dobiju stalni posao - rekla je ravnateljica Dvorski.

Da su ugovori na određeno glavna "boljka" pomoćnika u nastavi, koji tijekom ljeta završavaju na burzi, svjestan je i varaždinski gradonačlenik Bosilj.

- Grad Varaždin je već učinio iskorak i postigao nadstandard za proteklu školsku godinu povećanjem satnice i plaća pomoćnicima i komunikacijskim suradnicima. Još dodatno ćemo povećati u idućoj školskoj godini kako bi ih adekvatno nagradili za ovaj humani rad. Prošle godine smo sve učiteljice iz produženog boravka zaposlili na neodređeno, a nadam se da ćemo imati mogućnost da to u budućnosti napravimo i za pomoćnike u nastavi - najavio je Bosilj.

Galerija slika