Na Trakošćanu uz zmajeve, tradicionalne plesove i legende proslavljena Kineska nova godina

VV | 5.2.2024. u 11:58h | Objavljeno u Društvo

Dvorac Trakošćan u nedjelju, 4. veljače, bio je domaćin nezaboravne proslave Kineske nove godine koju je organizirao u suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu, te uz podršku Veleposlanstva Narodne Republike Kine u RH. Proslava je privukla brojne posjetitelje, a dvorac je bio prepun aktivnosti za sve generacije.

Djeca su uživala u oslikavanju lica elementima zmaja, sudjelovala u izboru najbolje maske te slušala zanimljive priče i legende o trakošćanskom i kineskom zmaju. Na događanju je sudjelovala i Ema Dujmović iz Samobora koja uči kineski jezik od svoje pete godine, a koja je za djecu pripremila priču i crtež zmaja.

Odrasli su imali priliku isprobati tradicionalnu kinesku odjeću te uživati u zvukovima Guzhenga. Također svaki je posjetitelj mogao otisnuti novogodišnje želje i ispisati svoje ime na kineskom jeziku. Jedan od vrhunaca događaja bili su tradicionalni plesovi koje su izvodili partneri iz Konfucijevog instituta, uključujući ples kineskog lava i ples kineskog zmaja. Sve ove aktivnosti bile su uključene u cijenu redovne ulaznice za muzej, što je dodatno privuklo mnoge posjetitelje.

- Ova proslava Kineske nove godine u zmajskom dvorcu Trakošćan bila je zaista posebna prilika za spajanje kineske i hrvatske kulture na jednom mjestu. Bilo nam je iznimno drago vidjeti toliko ljudi kako uživaju u aktivnostima i stvaraju nezaboravne uspomene te se nadamo da će ovo postati tradicija koju ćemo nastaviti i idućih godina. Ovaj događaj nije samo pružio zabavu i edukaciju, već je također simbolizirao važnost razmjene kulture i tradicija između različitih dijelova svijeta. Svi prisutni su uživali u spoju različitih aspekata kineske i hrvatske baštine, što je rezultiralo jedinstvenim i nezaboravnim iskustvom za sve posjetitelje - ističu u Dvorcu Trakošćan.