Kako prestati pušiti? Upišite se u besplatnu Školu nepušenja Foto: Freepik/ilustracija

Kako prestati pušiti? Upišite se u besplatnu Školu nepušenja

Varaždinske vijesti | 17.10.2023. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije upisuje nove polaznike "Škole nepušenja" - programa potpore u odvikavanju od pušenja.

Program je besplatan, a planiran u tjednu od 27. studenoga do 1. prosinca.

Ovisnost o nikotinu - Kako prestati pušiti?

Želite li prestati pušiti?

Upišite se u Školu nepušenja! Neovisno o životnoj dobi, dužini pušenja ili zdravstvenim problemima, prekinuti s pušenjem uvijek je dobra odluka. Škola nepušenja pri Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije traje 5 dana, u trajanju od 1-2h u popodnevnim satima, u grupi od 8 do 12 polaznika. Nakon toga se polaznici okupljaju jednom tjedno tijekom četiri tjedna.

Tečaj odvikavanja provodi interdisciplinarni tim (liječnik, psiholog, mag. sestrinstva i med. tehničar – terapeut). Voditeljica Škole nepušenja je magistra sestrinstva Andreja Kolačko.

Zašto je važno prestati pušiti?

• Ovisnost o pušenju je jedna od najvećih prijetnja javnom zdravlju, odgovorna za smrt više od 8 milijuna ljudi u svijetu, od kojih je 7 milijuna uzrokovano pušenjem cigareta, a 1,3 milijuna posljedica je pasivnog pušenja.

• Duhan je smrtonosan u svakom obliku. Duhanski dim sadrži sedam tisuća kemikalija, neke od njih posebno oštećuju krvne žile i srce. Najštetnije tvari iz duhanskog dima za krvnožilni sustav su nikotin, katran i ugljični monoksid.

• Pušenjem direktno ugrožavamo zdravlje - poteškoće se javljaju trenutno ili dugoročno. Trenutno se javljaju poteškoće s disanjem, sužavanje krvnih žila, povećan krvi tlak i ubrzavanje otkucaja srca, a dugoročno pušački kašalj, KOPB (kronična opstruktivna plućna bolest), žuti zubi i prsti, suha i naborana koža, promjena boje kože. Pušenje uzrokuje rak pluća i bronha, pogoduje nastanku osteoporoze, impotencije i neplodnosti.

• Kod pasivnog pušenja u organizam se također unose različiti kemijski sastojci dima štetnog za zdravlje. Najosjetljivija skupina su djeca koja imaju povećan rizik za češća respiratorna oboljenja (astma, bronhiolitis i dr.). Samo 15% duhanskog dima udišu sami pušači dok ostalih 85% odlazi u zrak kao dim iz druge ruke.

• Trudnica aktivnim ili pasivnim pušenjem unosi nikotin i ugljični monoksid, koji direktno majčinom krvlju preko posteljice dospijeva u krvotok djeteta. Time dolazi do povećanog rizika za prijevremeni porod i nižu porodnu težina, češća respiratorna oboljenja (astma, upala pluća, bronhitis, infekcije uha, grla i nosa) te veći rizik za sindrom iznenadne dojenačke smrti. Ako ste trudnica i pušite, pravo je vrijeme za prestanak pušenja. To je najbolja odluka za Vas i Vaše nerođeno dijete.

Znate li?

• Nikotin je jedna od najadiktivnijih droga, uspoređuje se adiktivnošću heroina i kokaina. I zbog toga je teško prekinuti sa tom vrstom ovisnosti.

• Istraživanja pokazuju da razina zagađenja u zatvorenom prostoru u kojem se puši veća nego na prometnoj cesti.

Škola nepušenja

• Besplatno
• Nije potrebna uputnica
• Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti; Pavlinska 8, Varaždin

Trenutno traju prijave za novi ciklus Škole nepušenja.

Prijave:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
• 042/320-969

Recite DA nepušenju!