FOTO, VIDEO Održana premijera prve varaždinske online dječje predstave "Trla baba lan“ Foto: CTK Varaždin

FOTO, VIDEO Održana premijera prve varaždinske online dječje predstave "Trla baba lan“

VV | 13.11.2021. u 17:22h | Objavljeno u Društvo

Centar tradicijske kulture Varaždin sa svojim projektnim partnerima, udrugom SVIMA iz Zagreba i umjetničkom organizacijom Kerekeš Teatar u sklopu aktualnog projekta KultOFF-KultON - Tradicijska kultura u online okruženju, održao je radionicu koja je posebno pobudila pažnju mlađe populacije.

Naime, poznata je hrvatska glumica i redateljica Barbara Rocco, kao voditeljica projektne aktivnosti pod nazivom "Zajedno producirajmo online predstavu s motivima tradicijske kulture“, s polaznicima online radionice osmislila je zanimljivu predstavu u virtualnom prostoru pod nazivom "Tra baba lan“.

- Djeca starosti od 12 do 14 godina bila su uključena u sve segmente i dijelove stvaranja ove online predstave te su sama osmislila scenarij svoje predstave, dok je sama aktivnost bila usmjerena na edukaciju iz segmenata scenske umjetnosti, s težištem na elementima tradicijske kulture. U procesu stvaranja predstave naglasak je stavljen na interdisciplinaran pristup pa su tako polaznici radionica bili podijeljeni u nekoliko mentorskih timova te su uz svoje voditelje polazili zasebne radionice stvaranja glazbe, pjesme, plesa, radionice izrade tradicijskog nakita, kostima, maski i scenografije, te upotrebe usmene književnosti i tradicijskih motiva u izražavanju, kako bi u konačnici sve te elemente objedinili za finalnu online predstavu - kažu u CTK Varaždin.

Virtualna predstava "‘Trla baba lan" virtualnu premijeru imala je 10. studenog putem Zooma, a istu možete pogledati na službenoj Facebook stranici Centra tradicijske kulture Varaždin.

. Veliki odaziv virtualnih gledatelja potvrda je uspješnice ove online dječje predstave, te naravno i odlična platforma i za predstave ovakvog formata u doglednoj budućnosti - poručuju iz CTK Varaždin iz kojeg pozivaju sve sudionike da se priključe i ostalim radionicama koje su pripremili za njih, a sve detaljnije informacije možete pronaći na www.ctk-varazdin.hr ili na Facebook stranici CTK Varaždin.

Projekt je sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.) u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Umjetnost i kultura online“ (referentni broj Poziva: UP.02.1.1.14). Ukupna vrijednost projekta iznosi 382.279,13 kuna, dok je razdoblje provedbe projekta od veljače do prosinca ove godine. 

- Cilj projekta je unaprijediti pristup suvremenim kulturno-umjetničkim sadržajima iz područja tradicijske kulture osobama starijim od 54 godina i djeci od 5 do 14 godina iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije kako bi se pridonijelo njihovom socijalnom uključivanju i smanjenju izoliranosti u okolnostima aktualne pandemije bolesti COVID-19 - poručuju iz CTK Varaždin.

Video sadržaj