FOTO Narodna stranka Reformisti čestitala Međunarodni dan žena prigodnom podjelom jaglaca u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 8.3.2024. u 15:21h | Objavljeno u Društvo

Narodna stranka – REFORMISTI čestitala je danas Međunarodni dan žena prigodnom podjelom jaglaca u Varaždinu. Podjeli su prisustvovali i predsjednik Reformista Radimir Čačić te predsjednica Županijske organizacije i saborska zastupnica Natalija Martinčević.

- Danas u Hrvatskoj žene i muškarci nemaju jednaka prava i mogućnosti u svim područjima života i stoga je nužna snažnija angažiranost cijelog društva za postizanje pune ravnopravnosti žena.

Statistički podaci, ali i svakodnevni realitet, ukazuju na činjenicu da žene i muškarci nemaju jednaka prava i mogućnosti. I dalje je snažno prisutna rodna diskriminacija kao i brojni stereotipi i predrasude.

Žene su i manje zaštićene na tržištu rada na kojem rade manje plaćene poslove, a prosječna neto plaća žena prošle je godine bila za 66 eura niža od neto plaće muškaraca dok su mirovine žena u prosjeku niže 20 posto.

Poseban problem je nasilje nad ženama i to od uznemiravanja na radnom mjestu pa do najtežih oblika zlostavljanja od kojih je prošle godine čak devet završilo smrću žena.

Sve te nejednakosti a posebno nasilje nad ženama najčešće se prešutno odobrava i dapače potiče kroz ne sankcioniranje pa i podržavanje nasilnika.

Kvalitetnijim zakonskim rješenjima i posebno njihovom provedbom u praksi žene treba zaštiti od diskriminacije na tržištu rada, zaštiti ih od nasilja a ukupnim politikama osigurati uvjete za kvalitetniji život. HDZ-ova Vlada sve je to propustila učiniti i sada je pred nama izaberemo Vladu koja će taj posao odraditi - poručili su iz Narodne stranke – REFORMISTA.

Galerija slika