FOTO Na Srednjoj strukovnoj školi otvorena izložba najboljih radova učenika iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna Foto: Krešimir Đurić

FOTO Na Srednjoj strukovnoj školi otvorena izložba najboljih radova učenika iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna

IHR/Varaždinske vijesti | 7.3.2024. u 13:46h | Objavljeno u Društvo

Na Srednjoj strukovnoj školi Varaždin danas je otvorena izložba najboljih radova sa županijskog natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna "LIK 2024".

- Naša škola bila je domaćin županijskog natjecanja na koje je stiglo ukupno 99 radova učenika iz osnovnih škola te 15-ak radova učenika srednjih škola. Povjerenstvo određeno od strane Županije je odradilo svoj posao, ocijenilo radove prema kriterijima, a najbolji radovi izloženi su na ovoj izložbi - rekao je na otvorenju izložbe Dražen Koščak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin koji je čestitao mladim umjetnicima te im poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

DSC_5759.jpg

Davor Petak, profesor likovne kulture i voditelj Županijskog stručnog vijeća za likovnu kulturu za Krapinsko-zagorsku i Varaždinsku županiju ustvrdio je da povjerenstvo nije imalo nimalo lak zadatak.

- Osnovnoškolcima je ove godine bio zadatak napraviti školsku uniformu u tehnici vodenih boja te ga smjestiti putem aplikacije u školsko okružje. Zadatak je bio prilično zahtjevan, neke škole na kraju nam uopće nisu ni poslale radove učenika, no ovi radovi doista su prekrasni i moram naglasiti da su učenici to vrhunski odradili. Srednjoškolci su pak imali zadatak izraditi plakat inspiriran sa ekologijom, zelenim i održivim vezano uz modu. I ove godine je stručno povjerenstvo imalo težak zadatak, odabrati najbolje od najboljih, što nije nimalo lako. Kada ostane izbor od 10 najboljih radova, doista je teško odlučiti koja su tri najbolja - rekao je Petak.

DSC_5744.jpg

Najbolji rad među osnovnoškolcima je rad Frana Žnajdera iz I. OŠ Varaždin (mentorica Dina Zebec), drugo mjesto osvojila je Petra Hrastovec (mentorica Iva Šarić) iz VII. OŠ Varaždin, dok je treće mjesto osvojio rad Eme Štrlek (mentorica Iva Šarić) iz OŠ Vidovec.

- Trebali smo diizajnirati školsku uniformu kakvu bismo željeli nositi u budućnosti. Nije mi bilo teško. Nakon što sam u glavi osmislio kako bi uniforma trebala izgledati, nacrtao sam je na papiru koristeći vodene boje, a onda u aplikaciji dodao pozadinu - otkrio je Fran, čiji je rad bio najbolji.

DSC_5825.jpg

Za najbolji rad u kategoriji srednjih škola ove je godine odabran rad učenice Prve gimnazije Varaždin Vite Čerpinko (mentorica Iva Pintarić Mandić), drugo mjesto osvojila je Sara Krznar iz Prve privatne gimnazije Varaždin, dok je treće mjesto također pripalo učenici te škole Mirti Sajko (mentorica Barbara Frntić).

nagradeni.jpg

- Nakon što sam na papiru skicirala svoju ideju i izmislila modnu marku, sve sam to smjestila u aplikaciju. Cilj kojim sam se vodila bio je iskoristiti staru robu i prenamijeniti je u novi proizvod. Iako sam već nekoliko puta radila u toj aplikaciji, moram priznati da sam se u početku malo preplašila, no kad je došla inspiracija, sve sam riješila bez problema - otkrila je Vita.

DSC_5810.jpg

Njezina mentorica Pintarić Mandić ustvrdila je kako s tehničke strane zadatak nije bio toliko izazovan s obzirom da sadašnje generacije učenika dobro se koriste aplikacijama digitalnog doba.

- Bio je izazov što se tiče inspiracije, no Vita se doista odlično snašla, a koliko vidim i drugi učenici - ustvrdila je Pintarić Mandić.

Uz nagrade Županije, prva tri rada sudjelovat će na državnom natjecanju.