Filmovi varaždinske Vanime uspješni na međunarodnim festivalima Foto: VANIMA

Filmovi varaždinske Vanime uspješni na međunarodnim festivalima

Varaždinske vijesti | 20.1.2024. u 10:00h | Objavljeno u Društvo

Početkom veljače, u sklopu 26. BAMkids Film Festivala u New Yorku, bit će prikazani animirani filmovi varaždinskog Filmsko kreativnog studija Vanima "Što usta zbore to ruke stvore" koji potpisuju autorice: Lucija Kranjčić, Kala Šmic, Franka Bogović, Vita Dvoržak i Anabela Mlinarić, te "Bastet-Božica mačaka" čije su autorice Vita Dvoržak, Sara Majnarić i Inja Đolonga.

vanima_festivali_19012024_4.jpg

Dva filma varaždinskih vanimatorica ušla su u službenu selekciju ove nenatjecateljske smotre filmova iz cijelog svijeta koju već 24 godine zaredom organizira multimedijalni kulturni centar Brooklyn Academy of Music.

vanima_festivali_19012024_2.jpg

Istovremeno, odnosno do kraja siječnja, u San Antoniu u Teksasu traje Josiah Media Festival, međunarodna smotra filmova mladih autora, čiji su organizatori između 50 od 3000 filmova pristiglih iz cijelog svijeta, za prikazivanje u natjecateljskom programu svog 15. festivala odabrali animirani film varaždinske Vanime "GPT Meni", stop animaciju koju potpisuju Kala Šmic, Klara Nagy, Franka Bogović, Vita Dvoržak, Sara Majnarić, Anabela Mlinarić i Lucija Kranjčić.

- Filmovi Vanimine filmske produkcije protekle su godine, neobično uspješno predstavljali ovaj filmsko kreativni studio i varaždinske animatore kako na festivalima i filmskim smotrama u Hrvatskoj i u njenom širem okruženju, tako i na brojnim europskim i svjetskim festivalima - naveli su iz Vanime.

vanima_festivali_19012024_3.jpg

Tako osim projekcija u službenoj konkurenciji Revije Hrvatskog dječjeg filmskog stvaralaštva, te Vafi-Rafi festivala, valja zabilježiti posebno priznanje što ga je film "Kamen, škare, papir" dobio u sklopu Stop Motion Scene 2023 u Karlovcu, ulazak filma "Oko moje glave" autora Viga Gulića, Oleksandra Saška Moskalova, Brune Tomašković, Brune Jovan, Kale Šmic, Bernarda Hercega, Klare Nagy i Lovra Ledenka, te filma "GPT Meni" u selekciju Fifes festivala u Luci, te Animaroolic festivala u Splitu, kao i filma "Što usta zbore to ruke stvore" u službenu konkurenciju dubrovačkog DUFF festivala.

Četvrtfinalisti ¡Viva el Cine festivala održanog u Buenos Airesu u Argentini bili su filmovi "Oko moje glave i "Bastet-Božica mačaka", dok se u finalu istog festivala našao film "Što usta zbore, to ruke stvore". Vanimin film "GPT Meni" bio je prikazan u konkurenciji Mice festivala u Valenciji u Španjolskoj, a uspješno je prikazan i bio je dio finalnog programa Noe Valley Girls Film Festivala u San Franciscu u SAD.

S istim filmom Vanima je ušla u selekciju međunarodnog festivala Animanie u Plzenu u Češkoj, gdje je prikazan i "Što usta zbore, to ruke stvore", a "GPT Meni" je prošle godine bio i u selekciji Giffoni festivala u Skopju u Makedoniji gdje je prikazan i "Što usta zbore, to ruke stvore".

vanima_festivali_19012024_1.jpg

Isti film je prošle godine bio finalist programa Zoom festivala u Ljubljani, te MM festa u Sremskim Karlovcima kao i TrikFilm festivala u češkoj Ostravi, polufinalist Fecea festivala u Brazilu, bio je dio službenog programa SERIES WEB AWARDS festivala održanog u Limi u Peruu te u selekciji Mostra Audiovisual Estudantil Joaquim Venâncio festivala u Rio de Janeiru u Brazilu gdje je prikazan i film "Bastet-Božica mačaka".

Zabilježimo i da je film "Pokloni svoj mi foto" bio dio selekcije festivala Zlatni puž u Vranju, a "Bastet-Božica mačaka"je prikazan u selekciji Zizanio festivala u Grčkoj.

I dok se uspješan put prošlogodišnje produkcije Vaniminih animiranih filmova po svjetskim filmskim festivalima i smotrama nastavlja, varaždinski animatori redovno se sastaju nekoliko puta tjedno u svojim prostorima u Preradovićevoj 4, učeći, zabavljajući se i intenzivno
pripremajući nove filmove čije se finaliziranje očekuje do lipnja ove godine.