DVD BIŠKUPEC: Jedan od najmnogoljudnijih DVD-a u Hrvatskoj, proslavio 125. obljetnicu

J.Š./Varaždinske vijesti | 20.6.2021. u 08:29h | Objavljeno u Društvo

Svečanom sjednicom, predstavljanjem monografije te primopredajom nove svečane zastave u subotu je Dobrovoljno vatrogasno društvo Biškupec proslavio 125. godišnjicu osnutka. DVD Biškupec je jedno od najmnogoljudnijih dobrovoljnih društava u Hrvatskoj, a kako kaže predsjednik Društva Srećko Cerovečki, monografijom DVD-a Biškupec i naselja Biškupec od 300tinjak stranica učinjen je velik iskorak u radu i promociji DVD-a Biškupec i cijelog grada Varaždina.

Među najstarijim Društvima u Hrvatskoj

- Trenutno nas u operativnoj jedinici ima 15. Svi zadovoljavamo sve uvjete i svatko može ići na svaku intervenciju. Što se tiče samog članstva ima nas ukupno 85 u Društvu. Aktivni smo, održavamo Društvo te je mlađi kadar sada preuzeo vođenje. Stariji su nam podrška i zahvaljujem im na tome. Svi skupa smo jedna velika obitelj - rekao je predsjednik Cerovečki. Istraživanjem arhivskih zapisa DVD-a otkriveno je da je DVD Biškupec postojao daleko prije poznatog datuma osnivanja. Time ne slave planiranih 100 godina Društva već 125. Dakle, priznanjem Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti Hrvatske vatrogasne zajednice, DVD Biškupec je sa 125 godina postojanja stavljen u grupu najstarijih vatrogasnih društva u Hrvatskoj.

- Hvala svima koji su pridonijeli da se ova proslava omogući. Organizacijski smo morali jako puno toga napraviti jer se kasnije saznalo da smo stariji nego što smo mislili. Primili smo najvažniji dokument, odnosno Hrvatska vatrogasna zajednica priznala nam je 1895. godinu kao godinu osnutka te smo ponosni što smo od Hrvatske vatrogasne zajednice primili i povelju s likom Mirka Kolarića, a koja se dodjeljuje starijim društvima od 120 godina - rekao je zapovjednik DVD-a Sebastijan Cikač.

Svečanoj sjednici prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković te istaknuo da će Grad Varaždin i dalje pružati punu potporu radu DVD-a Biškupec, kao i razvoju vatrogastva u Varaždinu.

- Napravit ćemo sve da naši vatrogasci imaju što bolje uvjete, da se nastavi dobra suradnja kao što je bila do sada i da se još i poboljša. Čestitam DVD-u Biškupec na 125 godina predanog rada te im zahvaljujem na zalaganju. U Gradu Varaždinu će i dalje imati partnera, bit ćemo im na usluzi u svakom pogledu – rekao je zamjenik gradonačelnika dok je glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Slavko Tucaković, pohvalio rad te istaknuo agilnost članova.

- Iz izvješća se vidi koliko ti ljudi daju sebe u funkcioniranje Društva. Uvijek će se odazvati na intervencije bilo da se radi o lokalnoj, županijskoj ili intervenciji na nacionalnoj razini. Možemo samo reći hvala gospodo vatrogasci - rekao je Tucaković.

Uručena odlikovanja, zahvalnice, spomenice

U sklopu svečane sjednice, članovima DVD-a Biškupec uručena su odlikovanja te su dodijeljene zahvalnice i spomenice partnerima Društva. Monografija Povijest Dobrovoljnog vatrogasnog društva i naselja Biškupec predstavlja prvi sistematizirani rad koji se bavi poviješću naselja Biškupec i okolnostima koje su utjecale na razvoj vatrogastva s naglaskom na vatrogastvo u Biškupcu. Autori knjige, dr. sc. Tomislav Bogović i Kristijan Skočibušić, brojnim su znanstvenim izvorima i autentičnim dokumentima produbili spoznaje o začecima razvoja vatrogastva na ovom prostoru u okolnostima promjena država i društveno političkih uređenja.

Označeno u