Druga gimnazija Varaždin u Erasmus+ projektu “Tailoring STEM skills”: kako privući mlade u znanost? Foto: Druga gimnazija Varaždin

Druga gimnazija Varaždin u Erasmus+ projektu “Tailoring STEM skills”: kako privući mlade u znanost?

VV | 15.10.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Druga gimnazija Varaždin je od 25. do 29. rujna bila domaćin prve mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta “Tailoring STEM skills”. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 60.000 eura, od čega je Drugoj gimnaziji Varaždin dodijeljeno 20.000 eura namjenskih sredstava. Projekt koji sufinancira Europska komisija započeo je 1. travnja ove godine, a trajat će do 1. kolovoza 2024. godine.

druga.jpg

U mobilnosti su sudjelovali Patricia Ribarić, Gabriela Delimar, Hrvoje Pavičić, Cris Benček, Eva Barbir, Mija Milec, Hana Breški, Ena Čižmešija, Leona Banjac, Luka Hrvoić, Nikola Pošta, Erik Radujković te profesorica Darija Navoj, ujedno i koordinatorica projekta te profesori Vlatka Drvarić, Mario Slatki i Jelena Horvat. Uz učenike i nastavnike naše škole u projektu sudjeluju još i učenici i profesori škola iz Danske i Turske.

daa.jpg

Nakon uvodnog upoznavanja kroz interaktivnu radionicu i orijentacijsku šetnju gradom, uslijedio je vrlo aktivan i produktivan tjedan, a sve kako bi se ostvarili glavni ciljevi projekta: promicanje znanosti i privlačenje mladih u znanost s naglaskom na žene. I dok su nastavnici održali niz radnih sastanaka, učenici su sudjelovali u raznim radionicama. Izrađivali su infograme, označivače stranica, prisustvovali nastavi biologije i kemije kako bi se ukazalo na sličnosti i različitosti obrazovnih sustava, ali i vrijedno radili na razvoju ideja za aktivnosti koje će se provoditi dalje u projektu. U svim zadacima naši učenici su pokazali vrlo velik interes te su se svojim angažmanom i sposobnostima isticali u međunarodnim učeničkim grupama.

dsadfe.jpg

Uz sav spomenuti rad i edukaciju bilo je vremena i za posjet Entomološkom muzeju u Varaždinu te Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini u kojem su zahvaljujući detaljnom stručnom vođenju puno naučili o pojmu europskog pračovjeka, jedne od mnogih tajni naših prapočetaka. I dok učenici marljivo ispunjavaju zadatke tijekom cijele školske godine, projekt “Tailoring STEM skills” će se nastaviti drugim transnacionalnim sastankom u Frederiksbergu u Danskoj već u prosincu ove godine. 

gdada.jpg

gdsadd.jpg

dsadfe.jpg