Dječji vrtić Varaždin osigurao Erasmus akreditaciju do 2027.: prva od mobilnosti - u Španjolskoj Foto: Dječji vrtić Varaždin

Dječji vrtić Varaždin osigurao Erasmus akreditaciju do 2027.: prva od mobilnosti - u Španjolskoj

VV | 25.1.2024. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Zahvaljujući uspješnom apliciranju na natječaj za Erasmus akreditaciju, Dječji vrtić Varaždin je osigurao pristup sredstvima iz programa Erasmus+ koja će otvoriti mogućnost participiranja odgojitelja na stručnim praksama i tečajevima u inozemstvu do kraja 2027. godine.

Održana je i prva od mobilnosti, Job shadowing, u okviru kojeg je Erasmus koordinatorica Andreja Sedlar posjetila školu Colegio Montgo u španjolskom gradu Denia. Škola brine o nešto manje od 400 učenika u dobi od tri do 12 godina. Voditeljica je imala prilike upoznati različite pedagoške prakse u okviru odgoja za održivi razvoj i načine na koje djeca rane predškolske dobi uče s pomoću pametnih ploča i web alata primjerenih najmlađima. 

IMG_20240118_190301.jpg

U okviru posjeta Deniji, Sedlar se susrela s Erasmus koordinatorom ove španjolske škole, što je bila prilika za razmjenu iskustava. Jednako tako, susrela se s pročelnicima gradskog Odjela za obrazovanje, Odjela za mlade te Odjela za starije osobe. Pročelnici su predstavili funkcioniranje lokalne samouprave i zadataka koje obuhvaćaju.

- Ovaj grad ima odlične prakse u kojima za različite dobne skupine nude različite programe koji su dostupni uz minimalno financijsko participiranje polaznika - ističe Andreja Sedlar. 

feafa.jpg

Osim stručne prakse, posjet Španjolskoj je bila prilika za upoznavanje španjolske kulture i običaja, a kako je Dječji vrtić Varaždin već ranije primio na praksu dvije odgojiteljice iz ove škole, radilo se o prijateljskom susretu.

- Dječji vrtić Varaždin uspješno participira u Erasmus plus program već dugi niz godina. Mi smo prepoznali mogućnosti koje nam osigurava ovaj međunarodni program u području stručnog usavršavanja na načine koji u nas nisu dostupni. Smatram kako je praksa u odgojno-obrazovnim ustanovama u drugačijim obrazovnim sustavima i drugačijim kulturama najveći benefit za odgojitelje, ali sasvim sigurno i za djecu u našem vrtiću jer se odgojitelji vraćaju s novim idejama te novim pedagoškim pristupima koje onda primjenjuju u skupinama u kojima rade. Za mene je na ovoj praksi jedan od važnijih naglaska sasvim sigurno posjet obiteljima u njihovim domovima. To je mogućnost umrežavanja, a Erasmus služi upravo tome. Očekujemo u našem vrtiću ugostiti i druge odgojitelji iz ove sjajne škole na jugu Španjolske i tome se veselimo - zaključila je Sedlar.

hsrrs.jpg