DANI OKUSA VARAŽDINSKOG KRAJA Ove godine uključeno 15 restorana Varaždinske županije

vv | 16.11.2023. u 18:33h | Objavljeno u Društvo

Turistička zajednica Varaždinske županije najavila je tradicionalnu manifestaciju Dani okusa varaždinskoga kraja koji se održavaju od 17. studenoga do 3. prosinca. Ove je godine uključeno 15 restorana s područja Varaždinske županije u sklopu četvrtih nacionalnih Dana okusa hrvatske tradicije, koje zajednički organiziraju županijske turističke zajednice u suradnji s lokalnim ugostiteljima, nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije.

Svoje je sudjelovanje u projektu ove godine potvrdilo 104 ugostiteljska objekta s područja dvanaest županija i grada Zagreba koji su za nadolazeće dane pripremili tradicijska jela spravljena od tradicijskih namirnica na tradicionalan način, ali i ona pripremljena u suvremenoj kulinarskoj obradi i prezentaciji. Svaki restoran pripremio je dva menija od najmanje tri slijeda koje će oplemenjivati i čaša domaćeg pića. Cijene tako oblikovanih menija kreću se u rasponu od 10 do 30 eura.

Ovaj jedinstveni festival okusa, prilika je da se predstavi raznolikost i bogatstvo lokalnih, izvornih i tradicijskih kuhinja, vrhunskih vina i domaćih poljoprivrednih proizvoda, a čiji je cilj privući sve ljubitelje tradicijske kuhinje u restorane koji nose oznaku Okusi tradicije kako bi im pomogli promovirati upravo ta tradicijska jela i sačuvati ih od zaborava.

Dani okusa objedinjuju 12 regionalnih manifestacija: Okusi planine i mora (Ličko-senjska županija), Okusi Banovine, Posavine i Moslavine (Sisačko-moslavačka županija), Okusi Zagrebačkoga kraja (Zagrebačka županija), Okusi Zagorja (Krapinsko-zagorska županija), Okusi Varaždinskoga kraja (Varaždinska županija), Okusi Međimurja (Međimurska županija), Okusi Podravine i Prigorja (Koprivničko-križevačka županija), Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja (Bjelovarsko-bilogorska županija),Okusi Podravine i Slavonije (Virovitičko-podravska županija), Okusi Zlatne Slavonije (Požeško-slavonska županija), Okusi graničarskog Posavlja (Brodsko-posavska županija) i Okusi Srijema i Slavonije (Vukovarsko-srijemska županija). Turističke zajednice ovih 12 županija ujedno su i potpisnice Sporazuma o suradnji na zajedničkom upravljanju, razvoju i realizaciji projekta Okusi hrvatske tradicije, što je jedna od najvećih javno-privatnih projektnih suradnji u sustavu hrvatskog turizma.


Popis svih restorana koji sudjeluju u manifestaciji te njihovih posebnih menija može se pronaći www.okusi.hr.