Doznajte koje je ime bilo najpopularnije u Varaždinskoj županiji u desetljeću vašeg rođenja

V.V./RTL | 26.9.2017. u 12:04h | Objavljeno u Aktualno

Ako se zovete "Ana" ili "Marija" ili pak "Ivan" ili "Josip", vjerojatno ste već navikli da u prostorijama u kojima se nalazite imate nekoliko imenjakinja, odnosno imenjaka.

Budući da u posljednje vrijeme u Hrvatskoj raste trend nadijevanja kratkih "stranih" imena djeci, RTL je odlučio provjeriti koja imena su desetljećima prije, zaključno s 2011., bila najpopularnija. Kao izvor koristili su podatke s Državnog zavoda za statistiku te napravili popis najučestalijih imena hrvatskih građana po županijama i prema godini rođenja.

Top 10 u Varaždinskoj županiji, bez obzira na godinu rođenja, su redom: Ivan, Josip, Stjepan, Marko, Mario, Ivica, Franjo, Dragutin, Nikola i Vladimir; odnosno Marija, Ana, Ivana, Štefanija, Katarina, Dragica, Mirjana, Ljubica, Štefica i Martina.

1929. i ranije najpopopularnija imena su biila Ivan, Stjepan i Josip; odnosno Marija, Ana i Dragica

Tridesete: Ivan, Stjepan i Josip; odnosno Marija, Ana i Katarija

Četrdesete: Ivan, Stjepan i Josip, odnosno Marija, Ana i Štefanija

Pedesete: Ivan, Stjepan i Josip; odnosno Marija, Štefanija i Ana

Šezdesete: Josip, Ivan i Stjepan; odnosno Marija, Mirjana i Vesna

Sedamdesete: Mario, Ivica i Damir; odnosno Snježana, Mirjana i Sanja

Osamdesete: Marko, Mario i Tomislav; odnosno Ivana, Martina i Marina

Devedesete: Matija, Nikola i Marko; odnosno Ivana, Petra i Martina

Prema posljednjem popisu stanovništva (2011.), uzimajući u obzir generacije rođene u razdoblju od 2000. do 2011., najpopularnija muška imena su, redom: Luka, David, Karlo, Ivan, Leon, Filip, Marko, Patrik, Lovro i Matija; a deset najučestalijih ženskih imena, redom: Lana, Lucija, Sara, Ema, Lorena, Ana, Petra, Ivana, Marta i Nika.