Sve je moguće: na Sveučilištu sjever studij iz biomedicinskog i umjetničkog područja Foto: Krešimir Đurić

Sve je moguće: na Sveučilištu sjever studij iz biomedicinskog i umjetničkog područja

IHR/Varaždinske vijesti | 20.3.2019. u 15:16h | Objavljeno u Aktualno

- U Medicinskoj školi Varaždin obrazujemo sve kadrove koji postoje na srednjoškolskoj razini. Mislim da Sveučilište sjever ima kapaciteta da se otvori još koji studij iz područja biomedicine. Vjerujem da je to moguće, kao i uvođenje programa koji bi bio nastavak obrazovanja za dentalne tehničare – rekla je Mirjana Grabar Kruljac, ravnateljica Medicinske škole Varaždin na okruglom stolu "Stanje i perspektive visokog obrazovanja u Varaždinskoj županiji - uloga Sveučilišta Sjever" koje je održano u Sveučilišnom centru Varaždin.

Gdje su ravnatelji?

Ravnateljica Medicinske škole i ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić bili su jedini ravnatelji srednjih škola iz Varaždinske županije koji su sudjelovali na današnjem okruglom stolu, zbog čega je žaljenje izrazio dožupan Tomislav Paljak.
- Očekivao sam daleko veći odaziv srednjoškolskih ravnatelja s obzirom na to da u strategiji razvoja visokog obrazovanja oni su zadnja stepenica za sve koji će nastaviti školovanje ili će se zaposliti – rekao je Paljak.
Pokretanje novih studija u području zdravstva jedan je od smjerova daljnjeg razvoja Sveučilišta sjever, što je potvrdio i rektor Sveučilišta sjever Marin Milković.
- Mi za sada ne razmišljamo o studiju medicine, ali razmišljamo o studijskim programima iz područja biomedicine u koje ubrajamo laboratorijsko-dijagnostički studij, a razmatrali smo i studij primaljstva. Što se tiče dentalnih tehničara, pokretanje studija temeljem potreba tržišta rada u vrijeme kada na razini države to nije regulirano, nije baš pametan potez. Činjenica jest da ćemo u dogledno vrijeme, u skladu s potrebama zdravstvenih ustanova na sjeveru Hrvatske i u suradnji sa srednjim školama krenuti s još jednim studijskim programom. To neće biti studij medicine, prije studij dentalne medicine – rekao je rektor Milković i najavio još jedan novi mogući studij, odnosno umjetnički program.
- Najbolja srednja škola u Hrvatskoj je naša Glazbena škola i ako bismo pokretali umjetnički program u Varaždinu definitivno bi nas zanimalo da on bude ekstenzija postojećeg obrazovanja koje ima Glazbena škola Varaždin – rekao je rektor Sveučilišta sjever koje ima čak 80 posto programa, odnosno 92 posto studenata u tzv. STEM područjima.
U okruglom stolu sudjelovao je i predsjednik Županijske obrtničke komore Dragutin Gložinić.
- Sveučilište sjever je orijentirano na to što čini većinu naše industrije. Na tržištu rada je trend i sve veća potreba za kadrovima visokoprofitabilnih industrija gdje dominira automatsko upravljanje, robotika i umjetna inteligencija, a to je  upravo težište djelovanja ovog sveučilišta – rekao je Gložinić.

Podrška Županije

Visokoobrazovanje je dio vertikale za koji je odgovorna I Varaždinska županija kao osnivač srednjih škola, istaknuo je dožupan.

- U ovom trenutku imamo 3500 redovnih studenata i 1500 izvanrednih studenata. Ono što je naša obaveza je pružiti mogućnost jednakih šansi za one koji se žele dalje školovati. Županija je i socijalno osjetljiva i svake godine povećava broj stipendija za studenge slabijeg imovinskog stanja. Uvođenjem modela besplatnog prijevoza za srednjoškolce ustvari smo omogućili da kasnije ti učenici i studiraju. Pokazalo se da se u tom trenutku broj studenata u našoj županiji udvostručio. Sveučilište sjever je dobar partner, ono je sveučilšte u našem dvorištu i treba učenicima dati na znanje što sve nudi. Ovo je trenutno najzapošljivije sveučilište u Hrvatskoj i to je nešto što se ne zna - rekao je Paljak.

Galerija slika